“Acordul” și „consensul” cu băncile pentru amânarea ratelor nu este confirmat de comunitatea bancară – Cronica dimineții

1. “Acordul” și „consensul” cu băncile pentru amânarea ratelor, anunțate de Marcel Ciolacu, nu există și nu este confirmat de comunitatea bancară. Ministerul Finanțelor Publice vrea aplicare generală, ca în pandemie însă băncile văd imposibilă orice variantă fără scutire de provizioane, care ar putea chiar depăși capitalul. (Profit.ro)

2. Ordonanța de urgență adoptată luna trecută de Guvern cu noile prețuri plafonate la energie și gaze de la 1 aprilie are prevederi neclare și discriminatorii, iar în lipsa unor modificări urgente formulele de calcul nu vor putea fi aplicate corespunzător și ar fi imposibilă determinarea necesarului de consum de gaze naturale. Guvernul pregătește vineri o nouă ordonanță de urgență care să corecteze această situație. (Hotnews)

3. Diferența dintre prețul motorinei și cel a benzinei a crescut cu peste 10 bani/l în numai 4 zile, depășind nivelul de 70 de bani/l, ca urmare a dezechilibrului dintre cererea și oferta de combustibil diesel la nivel european și local, accentuat de războiul din Ucraina. Joi, cea mai ieftină benzină comercializată în capitală costa 7,65 lei/l, în timp ce cea mai ieftină motorină se putea cumpăra cu 8,35 lei/l la unele stații Petrom. (Profit.ro)

4. Fostul ministru Elena Udrea, dată în urmărire după ce a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost prinsă în Bulgaria, în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia. (News.ro)

5. Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, că în acest caz este vorba despre „un pretext inventat”, iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina-Camelia Begu, locul 66 WTA, s-a calificat în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 500 de la Charleston, cu premii de aproape 900.000 de dolari. Ea a învins-o, cu scorul de 6-2, 6-3, pe sportiva australiană Ajla Tomljanovic, locul 39 WTA, după un meci care a durat o oră şi 18 minute. În optimi, românca va da piept cu Ons Jabeur din Tunisia, locul 10 WTA şi cap de serie numărul 4.

6. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA furnizează informații forțelor ucrainene pentru a desfășura operațiuni în regiunea Donbas. Este pentru prima dată când un oficial american a recunoscut public rolul SUA în operațiunile Ucrainei în regiunea Donbas. (G4Media)

7. SUA trimit Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone sinucigaşe, a anunţat administraţia Biden. (News.ro)

8. Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe” și asta este „o mare tragedie”, a recunoscut, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. (Reuters)

9. Senatul american a confirmat numirea doamnei Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă a Statelor Unite. Ea devine astfel prima femeie Neagră care ajunge în instanța supremă a SUA. (CNBC)

10. Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care poate prezice, pentru următorii următorii patru ani, dacă cineva prezintă un risc crescut de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral, o insuficiență cardiacă sau să moară din cauza uneia dintre aceste afecțiuni. Testul, care se bazează pe măsurători ale proteinelor din sânge, are aproximativ de două ori acuratețea actualelor teste de risc existente. Ar putea permite medicilor să determine dacă tratamentul pacienților funcționează sau dacă au nevoie de medicamente suplimentare pentru a reduce riscul. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Un bărbat ține un banner pe care scrie “Nu vaccinării obligatorii” în fața camerei inferioare a parlamentului german, din Berlin. John MacDougall/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Capitala României ocupă locul 99 în clasamentul celor mai locuibile orașe – Cronica dimineții
Hackerii au avut acces timp de un an în rețeaua NASA – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău