Administraţia Biden a recunoscut că primele etape ale contraofensivei ucrainene nu au fost pe măsura aşteptărilor – Cronica dimineții

1. Încrederea managerilor în economie a crescut în iunie, după trei luni consecutive de scădere. În industrie și servicii s-au îmbunătățit perspectivele, în timp ce evaluările sunt mai rele pentru retail și servicii. Pentru trimestrul al doilea, însă, datele arată o scădere a încrederii față de precedentul, un posibil semn de contracție economică. (Profit.ro)

2. Departamentul american al Apărării (Pentagonul) a anunțat vineri că Departamentul de Stat a aprobat potențiala vânzare de echipamente şi servicii către România pentru modernizarea a 32 de avioane F-16. Valoarea estimată a vânzării acestor echipamente şi servicii este de până la $105 milioane. (Hotnews)

3. Două echipe, una de seniori şi alta de juniori, au reuşit să urce România pe prima poziţie în clasamentul pe ţări la Olimpiada Europeană de Geografie. La această competiţie au fost obţinute patru medalii de aur, trei de argint şi una de bronz. (G4Media)

4. În anul 2022, în România au funcționat 320 posturi de televiziune private, 593 de posturi private de radio și 511 unități cu activitate editorială a ziarelor și revistelor, cu 5 unități mai puține față de anul 2021. Cele 282 edituri în care s-au editat ziare cotidiene și necotidiene au publicat un număr de 229 titluri tipărite și 289 titluri online. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mai mulți cercetători și activiști au depus o plângere GDPR împotriva Pornhub în Italia. Site-ul pentru adulți este acuzat că gestionează în mod ilegal datele utilizatorilor, nerespectând nici cele mai elementare norme comunitare și realizând un profil sexual al fiecărui vizitator în funcție de clipurile urmărite. (Wired)

5. Administraţia Biden a recunoscut, vineri, că primele etape ale contraofensivei ucrainene nu au fost pe măsura aşteptărilor, dar a reiterat că Statele Unite vor continua să ofere sprijin sub formă de instruire, echipament şi consiliere. (News.ro)

6. La închiderea sesiunii bursiere de vineri, capitalizarea Apple a depășit $3000 miliarde, devenind prima companie care atinge acest prag. (WashingtonPost)

7. Curtea Supremă a respins planul administrației Biden de a anula împrumuturile pentru studii/facultate ale unui număr de aproximativ 40 de milioane de americani. Decizia afectează un program de $430 de miliarde pe care Casa Albă îl considera important pentru a consolida sprijinul președintelui în rândul tinerilor americani. (Reuters)

8. Oficialii serviciilor de informații americane au reînnoit avertismentele pentru companiile americane care desfășoară afaceri în China, invocând o actualizare a unei legi de contraspionaj a Chinei care intră azi în vigoare. Actualizarea extinde domeniul de aplicare al legii Chinei privind spionajul și extinde definiția oficială a spionajului. „Orice documente, date, materiale sau articole” ar putea fi considerate relevante pentru lege din cauza „ambiguităților” sale. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Olandezul Max Verstappen (Red Bull Racing) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Austriei, a noua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.

9. O reuniune de criză a avut loc vineri după-amiază în Franţa, sub conducerea preşedintelui Emmanuel Macron. Executivul francez încearcă să limiteze violenţele declanşate în ultimele zile, în timp ce dreapta şi extrema dreaptă cer instaurarea stării de urgenţă. Prefecturile din mai multe oraşe mari, printre care Marsilia, Lyon, Bordeaux, Montpellier şi Toulouse, au interzis vineri toate manifestaţiile în centrul oraşelor. Numeroase festivităţi de sfârşit de an au fost anulate în ultima clipă, vineri, în şcoli, colegii şi licee. De asemenea, guvernul a decis să „anuleze evenimentele de amploare”. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, le-a cerut prefecţilor ca la ora locală 21.00 autobuzele şi tramvaiele să îşi încheie programul de circulaţie în toată Franţa. Tânărul Nahel, în vârstă de 17 ani, a fost ucis marţi seară, la un control rutier. Moartea sa a declanşat proteste violente în Franţa. (News.ro)

10. Fifa a confirmat că jucătoarele de la Cupa Mondială feminină din Australia și Noua Zeelandă nu vor putea purta banderola curcubeu, în sprijinul drepturilor LGBTQ+, sau banderola OneLove, ci vor putea alege dintre opt variante alternative. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Actorul Alan Arkin, câștigător al unui Oscar pentru rolul din Little Miss Sunshine, a decedat la vârsta de 89 ani. Victoria Will/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Piața imobiliară rămâne și la șapte luni sub cea de anul trecut – Cronica dimineții
Dan Barna: Alianța USR-PLUS îşi doreşte „categoric” să-l invingă pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    iul. 1,2023 la 2023-07-01T17:19:49+03:000000004931202307

    „… evaluările sunt mai rele pentru retail și servicii…”/ România a fost, anul trecut, cel mai ieftin stat membru UE pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice”(…)___–___Romania are toate premisele sa produca hrana f. ieftin, insa exista o coruptie uriasa la toate nivelele, care distrug aceste sanse…mai mult, furtul miliardelor de dolari de catre clasa politica si clientela, fac ca tara sa nu progreseze, dimpotriva , se afunda in datorii care-curand- vor deveni sufocante…Practic, Romania sta mai rau ca si Turkmenistan, economic(si real PIB/capita), tara care(desi cu regim cleptocratic si opresiv), a realizat ceva demn de cele mai avansate tari, exact ce propuneam eu pentru Romania(vreo 12 ani in urma), in articolul Terra Nova, adica construirea – de la zero- a unui oras(capitala) pe cele mai moderne principii si concepte, insa instabilitatea si lipsa continuitatii in proiecte, practic au distrus si parti din ce era deja construit in tara(precum sistemul de irigatii), Turkmenistanul reusind aceasta performanta , tocmai datorita stabilitatii si continuitatii la varf* cat si datorita faptului ca tara ( aprox. dubla , fata de Romania) , este administrata doar prin 5 regiuni administrative, adica -in Romania- 82!!!”///Primul oraș smart” clădit de la zero a fost inaugurat. Cum vor trăi oamenii în Arkadag . 74 mii locuitori, numai masini si autobuze electrice, case smart, ec., investitie de 3, 4 miliarde dolari…”(* desi republica, tara este de facto o Monarhie, din 2006 fiind condusa de o famile , dupa moartea tatalui-presedinte, acum conduce fiu, iar aceasta a permis derularea acestui urias proiect…Propunerea mea era pentru un oras-capitala exclusiv administrativ-politic si turistic, de max. 10 mii rezidenti, care si la aceasta data nu poate costa mai mult de cateva miliarde dolari, bani care insa se scurg in buzunarele imensei clase/caste, de paraziti institutionalizati…)

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău