Administrația Biden va interzice instituțiilor financiare americane să mai proceseze plăți ale băncilor din Rusia – Cronica de Business

1. Administrația Biden a pregătit, printre alte măsuri, interzicerea instituțiilor financiare americane de a mai procesa plăți ale băncilor din Rusia. Măsura, care ar urma să intre în vigoare în cazul în care Rusia invadează Ucraina, va scoate practic de pe piața americană băncile rusești, afectend economia rusă prin tăierea relațiilor bancare „corespondente” dintre băncile rusești vizate și băncile americane care permit plăți internaționale. (Reuters)

2. Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 949 lei pe MWh în luna ianuarie 2022, valoare cu 250% mai mare față de prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 271 lei pe MWh. (Profit.ro)

3. Statele Unite au devenit independente energetic la petrol, în 2020, iar trendul pare că s-a menținut și anul trecut. În 2010, SUA importă cu 9,4 milioane de barili pe petrol pe zi mai mult decât exportă. În 2020 minusul s-a transformat într-un surplus de 650.000 barili pe zi. SUA continua să importe petrol însă importurile de la țările din Gulful Persic s-au redus la 8% din total, în timp ce petrolul din Canada a ajuns să reprezinte 51% din total importuri realizate de SUA. (Axios)

4. Analiștii JPMorgan Chase se așteaptă ca Rezerva Federală din SUA să crească dobânda de referință cu 0,25% timp de nouă ori consecutiv, pentru a reduce inflația. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Plafonarea prețurilor la alimente în România ar fi cea mai mare greșeală pe care poate să o facă cineva, deoarece în acest caz, în 2-3 luni, întreaga industrie alimentară poate intra în faliment, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.  (Profit.ro)

5. O scurgere masivă de la una dintre cele mai mari bănci private din lume, Credit Suisse, a dezvăluit că banca a lucrat cu clienți implicați în tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și alte infracțiuni grave. Detaliile despre conturile legate de 30.000 de clienți Credit Suisse din întreaga lume demască beneficiarii a peste 100 de miliarde de franci elvețieni deținute într-una dintre cele mai cunoscute instituții financiare din Elveția. (TheGuardian)

6. Vânzările Carrefour în România au crescut anul trecut, la aproape 2,36 miliarde de euro, în pofida unei performanței slabe în ultimul trimestru, pe fondul restricțiilor de acces în marile centre comerciale. (Profit.ro)

7. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Occidentul va trebui să muncească „din greu” pentru a găsi surse alternative de energie pentru petrolul și gazele naturale din Rusia, în contextul în care discuțiile privind potențialele sancțiuni împotriva Rusiei se intensifică. (CNBC)

8. Parlamentul din Ucraina a legalizat, săptămâna trecută, cryptomonedele a anunțat ministrul Transformării Digitale. (Bloomberg)

9. General Motors şi divizia a sa de tehnologie de conducere autonomă Cruise au cerut autorităţilor de reglementare din SUA să îi acorde permisiunea de a construi şi de a desfăşura pe drumurile publice un vehicul autonom, fără comenzi umane, cum ar fi volanele sau pedalele de frână. (News.ro)

10. Tesla ar trebui să cumpere, din India, componente auto de cel puțin $500 de milioane pentru că cererea producătorului de mașini electrice de reducere a taxelor de import pentru vehiculele sale să fie luată în considerare, conform unor surse de la nivelul guvernului indian. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Oracle, business de 1,265 miliarde de lei în România anul trecut – Cronica de Business
Walt Disney va renunța la 32,000 de angajați – Cronica de Business