Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas – Cronica dimineții

1. România se află într-un punct de cotitură periculos, devenind din ce în ce mai importantă pentru lume, dar și din ce în ce mai instabilă, scrie Foreign Policy într-o amplă analiză despre țara noastră. (Link)

2. România va trece la ora oficială ”de iarnă” în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4.00 devine ora 3.00, astfel încât ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

3. Serviciile de telefonie și internetul nu mai funcționează în Gaza. Fâșia a fost ţinta unor atacuri israeliene fără precedent în această noapte, la trei săptămâni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. (TheGuardian)

4. Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas şi a solicitat accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată şi protecţia civililor. România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite și Israel. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Stimularea electrică a creierului ar putea fi o nouă terapie pentru demenţă

5. Israelul a respins cu furie rezoluţia propusă de statele arabe şi votată vineri de Adunarea Generală a ONU care îndeamnă la un „armistiţiu umanitar” în Gaza, ambasadorul ţării afirmând că Israelul va continua să se apere. „Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, promiţând că ţara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas. (News.ro)

6. În discuțiile cu omologii lor americani, oficialii Arabiei Saudite au avertizat că un război terestru în Gaza ar reprezenta o lovitură devastatoare pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu. (G4Media)

7. În timp vizitei de trei zile la Washington a ministrului chinez de Externe, Statele Unite i-au cerut acestuia să-și folosească influența pentru a tempera Iranul și restul țărilor arabe astfel încât conflictul din Gaza să nu se extindă în regiune. (FT)

8. Liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut vineri Serbiei să „recunoască de facto” Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, dar pe care Belgradul continuă să îl considere provincia sa. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Anglia a învins Argentina, cu 26-23, în finala mică a Campionatului Mondial de Rugby. Sâmbătă, de la ora 22:00, Noua Zeelandă și Africa de Sud vor juca pentru trofeu.

9. Trei regiuni din Italia concurează cu sud-estul României la cele mai sărace regiuni din Europa. Campania, Calabria și Sicilia se numără printre primele zece regiuni din Europa cu cea mai mare pondere de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. (G4Media)

10. Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet/Google, Nvidia, Meta și Tesla au pierdut în jur de $1200 miliarde din valoarea lor de pe bursă din luna iulie până în prezent. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Un urs mănâncă un sandviș aruncat de un șofer, în Covasna. Andrei Pungovschi/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ion Iliescu: Decizia de a-i executa rapid pe soții Ceaușescu a fost corectă – Cronica dimineții
Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă „cel mult” 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău