Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020 – Cronica serii

Am lansat Cronica de Turism, prima ediție o puteți citi aici. Va apărea o dată pe săptămână, joi.

1. Vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech asigură protecţie împotriva Covid-19 timp de cel puţin şase luni de la rapel, arată un studiu clinic în faza 3. (News.ro)

2. Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020, iar în acest an s-ar putea atinge un nou record istoric, de aproape 3 miliarde de lei, pe fondul crizei sanitare declanşată de pandemia COVID, arată o analiză a companiei de consultanţă Frames. Spre comparaţie, în 2010, cifra de afaceri era de 591,1 milioane de lei. (News.ro)

3. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen solicită Parlamentului European și Consiliului să adopte cât mai repede propunerea privind certificatele digitale de călătorie și face un apel către țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară folosirii pașapoartelor COVID. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: India va oferi stimulente financiare de peste $1 miliard companiilor care vor produce cipuri în țară. Cipurile construite în India vor primi eticheta “trusted sources” și vor putea fi folosite fără restricții în diverse categorii sensibile de produse, de la rețelele 5G, la camerele de supraveghere. (Reuters)

4. Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la finele lunii martie 2021, la 35,709 miliarde de euro, în creștere cu 1,62%, față de nivelul de 35,139 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2021, a anunțat banca centrală. (Profit.ro)

5. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în primele două luni din 2021, cu 10%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 803 unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 803 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de $10,94 milioane, de 6,5 ori mai mare față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-februarie 2020, de $1,68 milioane. (Profit.ro)

6. România raportează o creștere a pieței auto, după două luni de scăderi, dar avansul vine la 1 an de la introducerea carantinei, care a adus blocaje în întreaga industrie auto. Înmatriculările de vehicule din România au însumat, în luna martie 2021, 12.269 de unități, o creștere de 27,06% față de anul trecut, când toată România era în stare de urgență, de la jumătatea lunii martie. Pe segmentele cele mai importante, creșterea a fost de 18,14% la autoturisme (7.861 unități) și 16,46% vehicule comerciale ușoare (1.146 unități). Cele mai vândute mărci în martie au fost Dacia, cu 1.779 unități înmatirculate, Skoda, cu numai 665 unități, Volkswagen, 607, Toyota, 578, Hyundai – 546, Ford – 518, și Renault – 383 autoturisme. (Profit.ro)

7. În medie, 63.000 de americani au fost infectați cu noul coronavirus în ultima săptămână. Comparativ cu săptămâna precedentă, numărul celor infectați a crescut cu 17%. SUA este una dintre cele mai avansate țări în ceea ce privește vaccinarea populației, reușind să vaccineze ~ 3 milioane de persoane, adică 1% din populație, pe zi. (Axios)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: La 70 de ani de la declararea dispariției, gheparzii se întorc în India. Primul program mondial de relocare din Africa, aflat în lucru din 2009, a primit în sfârșit unda verde după ce Parcul Național Kuno a îndeplinit cerințele oficiale. Reîntoarcerea ghepardului, singurul mamifer vânat până la dispariție în India modernă, își propune să modifice trecutul prin „restaurarea moștenirii naturale pierdute din motive etice, precum și din motive ecologice”. (Link)

8. Aproape jumătate de milion de șomeri are acum în plus Germania, față de luna martie 2020. Rata șomajului a înregistrat o creștere de 1,1 puncte procentuale față de anul precedent, potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. (Hotnews)

9. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a semnat legea care legalizează consumul recreațional de marijuana pentru toți adulții care au minim 21 de ani. New York este statul numărul 15 care legalizează consumul acestui drog și va deveni, probabil, cea mai mare piață din SUA. Cuomo a anunțat că se așteaptă la taxe anuale de $350 milioane și crearea a 30-60.000 noi locuri de muncă. (Axios)

10. Curtea de Apel Constanța a anulat un ordin comun al Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii care permitea uciderea urșilor. Ordinul din 2009 stabilea o serie de derogări de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape jumătate dintre persoanele infectate cu COVID-19 în România s-au vindecat – Cronica serii
Ministrul Finanțelor: „În niciun caz Guvernul nu va crește taxe în acest an” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău