Africa de Sud a arestat 2289 de oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19 – Cronica Externă

Europa

1. Viktor Orban, premierul Ungariei a declarat astăzi că ”nu are timp” pentru criticile partenerilor europeni. Orban insistă că este nevoie să guverneze prin decret pentru a răspunde adecvat răspândirii pandemiei COVID-19. (Euractiv)

SUA

2. Casa Albă a schimbat subit tonul pe care îl folosește în relația cu China, după ce SUA au primit o serie de echipamente medicale trimise de autoritățile chineze. Donald Trump a devenit entuziast în descrierea relației recente cu președintele chinez Xi Jinping. El chiar a spus că ”va asuma întotdeauna ce e mai bun” despre liderii chinezi. Întrebat dacă mai susține că au fost raportate numere de morți și contaminați false de către autoritățile chineze, Donald Trump a declarat că el nu este ”un contabil din China”. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

3. Twitter a scos de pe platforma sa mii de conturi din Egipt, Arabia Saudită, Indonezia, Serbia și Honduras suspectate că postau discursul guvernamental sau promovau conținut sponsorizat de guvernele acestor țări.  (VOA)

Bonus: Secretarul General al ONU, Antonio Guterres a avertizat din nou, astăzi, că ”ce este mai rău urmează să vină”, referindu-se la zonele de conflict deschise pe glob, care nu au încetat în fața pericolului pandemiei cu noul coronavirus.  (Euractiv)

4. Bnei Brak, un oraș de lângă Tel Aviv este în carantină totală și păzit de poliție, iar armata livrează alimente și medicamente locuitorilor, ca urmare a unui număr mare de contaminări cu COVID-19, aproape 200.000 de oameni, membri ai unei comunități ultra-ortodoxe, ai cărei rabini au ignorat măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei. (Reuters)

Asia

5. În tabăra de refugiați Rohingya din Bangladesh riscul unei contaminări masive în rândul celor 40.000 de oameni care stau înghesuiți în adăposturi improvizate din plastic, cu aproape 12 oameni într-un spațiu limitat, este aproape imposibil de evitat. Refugiații musulmani Rohingya din Bangladesh sunt peste 1 milion de oameni. (AP)

Bonus: Dezbaterea despre obligativitatea purtării măștilor pentru a ne proteja de COVID-19 a atins tot globul. Din ce în ce mai multe state recomandă folosirea măștilor chiar și de către persoanele care nu manifestă niciun simptom asociat virusului. Unul din patru oameni care poartă deja virusul nu prezintă simptome, deci pot contamina pe alții fără să știe că ei înșiși sunt infectați. Ghidul de recomandări privind purtarea măștilor, care inițial spunea că nu sunt necesare și ar putea fi chiar contra-indicate, a fost schimbat îm mai multe țări, care recomandă pentru purtarea acestora. (Euronews)

6. Afghanistan a început procesul de eliberare din închisoare a 100 de militanți talibani islamiști și a 20 de ofițeri de securitate, în schimbul de prizonieri agreat prin acordul de pace. Este primul pas către eliberarea celor 6000 de prizonieri deținuți de guvernul afgan și de către talibani, în construirea unui climat de încredere între părți, în cadrul acordul de pace dintre SUA și talibani, care a încheiat un război de 20 de ani. (Reuters)

Africa

7. Africa de Sud a arestat 2289 de oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Țara se află în carantină și izolare socială de 21 de zile. (Link)

America Latină

8. În Ecuador spitalele nu își pot permite să primească pacienții, iar corpurile celor decedați sunt lăsate pe străzi și în case, zile la rând, în orașul Guayaquil, care are 2.6 milioane de locuitori. (AP)

Global

9. Aliații NATO și-au unit eforturile cu o serie de companii private și instituții academice în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Efortul cooperativ constă în producerea în 3D a măștilor și alte echipamente medicale (Link). De asemenea, miniștrii de externe al statelor Alianței NATO au decis să coordoneze ajutorul medical necesar combaterii crizei pandemiei COVID-19 și să folosească căi rapide în spațiul aerian european pentru a transporta echipamente militare, se arată într-o declarație de presă emisă ieri de către secretarul general NARO Jens Stoltenberg. Acesta a spus că ”NATO a fost creat pentru a face față crizelor”, iar Alianța NATO ”își îndeplinește rolul său”. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Europa l-a depășit pe din China – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău