Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea în UE a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford – Cronica serii

1. Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă. (News.ro)

2. Premierul Cîțu a declarat, vineri, că după incendiul de la Institutul Matei Balș, este momentul ca românii să înțeleagă că 95% din resursele bugetare nu mai pot fi cheltuite pe salarii și sporuri, ci tot mai multe resurse trebuie alocate investițiilor publice, pentru a evita astfel de tragedii. Șeful Executivului a cerut angajaților din administrație, inclusiv din sistemul de sănătate, să iasă din birouri și să-și facă treabă, avertizând că altfel vor fi dați afară. (Profit.ro)

3. Cele peste 66.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care erau programate pentru administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID-19, între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi reprogramate pentru 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că a luat această decizie ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării râpelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1. (News.ro)

Una din Cronica Externă: O interdicție aproape totală împotriva avorturilor a intrat în vigoare în Polonia. Mii de oameni au protestat. Decizia a fost luată în octombrie anul trecut, însă implementarea interdicției a fost amânată din cauza protestelor masive de la finalul anului trecut. (NYTimes)

4. Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul său împotriva Covid-19, dintr-o singură doză, are o eficiență de 66% împotriva cazurilor moderate și severe. Compania va încerca să obțină autorizarea în SUA lună viitoare. Ultima fază a testelor clinice a fost realizată pe un grup de peste 44.000 de voluntari. (WSJ)

5. Statul a împrumutat în luna ianuarie peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument, potrivit Ministerului Finanțelor. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat. (Profit.ro)

6. Comisia Europeană a publicat contractul încheiat cu AstraZeneca pentru vaccinul împotriva COVID-19, în condițiile în care în ultima săptămână a existat un război al declarațiilor între cele două părți privind livrările de vaccinuri. Șefa CE, Ursula von der Leyen, spune că „există dispoziţii obligatorii” în contract. Ea îl contrazice astfel pe șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, care spunea acum două zile că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar pentru livrările de vaccin. (Link)

Promo: Platforma educațională brio.ro face primul demers pentru combaterea analfabetismului functional din România, oferind tuturor copiilor de clasele I-VIII, părinților și profesorilor lor, acces NELIMITAT și GRATUIT la teste basic de literație (https://brio.ro/info/literatie). Aceste teste măsoară capacitatea copilului de a procesa în mod complex un text la prima vedere, mai exact literația de bază (cunoașterea și utilizarea elementelor de scriere și de citire – ce corespunde nivelului 1 din cadrul testelor PISA) și literația funcțională (înțelegerea noțiunilor scrise și vorbite pentru integrarea și funcționarea în societate – corespunde nivelului 3-4 din testele PISA).

7. Gigantul farmaceutic elvețian Novartis a anunțat vineri că a semnat un acord pentru a ajuta la producerea vaccinului Covid-19 al Pfizer-BioNTech, o acțiune menită să ajute la intensificarea producției. Acordul, semnat cu grupul german BioNTech, prevede ca Novartis să ofere capacitatea de a pune vaccinul în flacoane la sediul său din Stein, lângă Basel, a declarat grupul elvețian într-un comunicat, specificând că producția ar trebui să înceapă în al doilea trimestru din 2021, cu primele livrări programate pentru al treilea trimestru. (Hotnews)

8. Avocatul Dumitru Dobrev, unul dintre fondatorii Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a demisionat din USR în semn de protest faţă de intenţia lui Claudiu Năsui de a o muta pe directoarea Florina Prisecaru, acuzată de colaborare cu Securitatea, din Ministerul de Finanţe în cel al Economiei. Acesta a precizat că i se pare de neconceput ca un partid înfiinţat prin munca sa să promoveze în funcţii de secretari de stat prin ministere turnători la Securitate, în condiţiile în care bunicul să a murit „la Canal ca un câine” şi nu îlşi face iluzii că îi va cere cineva socoteală lui Năsui. (News.ro)

9. Cazurile de infectare cu noul coronavirus în Italia sunt cu circa 50% mai numeroase decât cele detectate şi comunicate zilnic, potrivit unui raport al serviciilor secrete italiene, prezentat guvernului de la Roma. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Noua politică de intimitate a dispozitivelor Apple, în care utilizatorul trebuie să-și dea în mod expres acordul pentru a fi urmărit, va intra în vigoare de la începutul primăverii. Aceasta va putea fi văzută în acțiune în următoarea versiune beta de iOS. (TechCrunch)

10. Datele persoanelor testate în Olanda pentru a se afla dacă sunt sau nu bolnave de covid-19 au fost vândute în mod ilegal, dezvăluie presa olandeză. „Costă între 30 şi 50 de euro şi primeşti adresa de domiciliu, a mesageriei electronice, numărul de telefon şi de securităate socială ale persoanei” scrie presa, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete. Doi angajaţi ai Serviciilor olandeze de Sănătate Publică, suspectaţi de furt de date personale, au fost arestaţi. (News.ro)

Fotografia serii – Prima pagină a cotidianului New York Times de acum 35 de ani, după tragedia Challenger:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – România conduce cu 2-1 Cehia în FedCup
56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost “verde” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău