O interdicție aproape totală împotriva avorturilor a intrat în vigoare în Polonia – Cronica Externă

Europa

1. Discuțiile dintre Uniunea Europeană și AstraZeneca au eșuat să rezolve disputa cauzată de vaccinurile COVID-19. AstraZeneca, care anterior a declarat că nu poate atinge numărul de doze inițial agreat, nu a acceptat cererea Comisiei Europene de a folosi vaccinuri din fabricile britanice, pentru a putea face mai multe livrări către UE.
(FT)

2. O interdicție aproape totală împotriva avorturilor a intrat în vigoare în Polonia. Mii de oameni au protestat. Decizia a fost luată în octombrie anul trecut, însă implementarea interdicției a fost amânată din cauza protestelor masive de la finalul anului trecut. (NYTimes)

SUA

3. Administrația Joe Biden a decis revizuirea vânzărilor de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, decisă de fostul președinte Donald Trump, o verificare standard la preluarea mandatului de către un nou președinte. (NYTimes)

4. Președintele american Joe Biden a semnat ordine executive prin care declară schimbarea climatică o preocupare serioasă de securitate națională și politică externă. Biden a promis să rezerve 30% din terenurile federale și rezervele de apă pentru conservare în următoarea decadă. Totodată a direcționat agențiile să se concentreze asupra comunităților minoritare cu venituri mici, care au fost afectate în mod disproporționat de poluare, și a cerut o reuniune pentru climat cu liderii globali în luna aprilie. (AP)

Orientul Mijlociu

5. Un bărbat a fost ucis în Tripoli, Liban, în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii care demonstrau împotriva măsurilor stricte de carantină COVID-19. Grupurile care susțin drepturile omului spun că restricțiile au accentuat criza economică a țării și au lăsat oamenii cu foarte puține mijloace de a-și asigura traiul. (Reuters)

Asia

6. Administrația Biden a promis să sprijine Filipine, în eventualitatea unui atac în sudul Mării Chinei, și a reafirmat angajamentul SUA de a sprijini Japonia în disputele teritoriale din apele estice ale Mării Chinei. China pretinde că apele Mării Chinei sunt în mare parte teritorii chineze. (Link)

7. Sute de refugiați Rohingya lipsesc din tabara situată în partea de nord a coastei Indoneziei. Autoritățile se tem că aceștia au fost traficați în Malaezia vecină. (Link)

8. În timpul ceremoniei de depunere a jurământului, președintele Kirghistanului, Sadyr Japarov, a promis să dezvolte țara și a subliniat că Rusia, Kazahstan și Uzbekistan vor fi parteneri majori ai țării. (Link)

Africa

9. Parlamentarii din Republica Democrată Congo au votat demiterea primului ministru Sylvestre Ilunga Ilunkamba. Decizia a fost ultima din lupta pentru putere politică dintre președintele Felix Tshisekedi și oficiali ca Ilunga Ilunkamba, care sunt loiali fostului președinte Joseph Kabila. (Link)

America Latină

10. Fondul de Investiții Directe rus și Centrul Gamaleya National Research of Epidemiology and Microbiology au anunțat că livrările vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 către țările latino-americane ar putea fi întârziate până la trei săptămâni. Mai multe țări, printre care Argentina, Bolivia și Mexic, doresc să folosească vaccinul produs în Rusia. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Yoshihide Suga va fi viitorul premier al Japoniei – Cronica Externă
Aproape 38 de milioane de oameni vor rămâne sau vor deveni săraci în Asia de Est în acest an – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău