Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului anti-Covid de la Moderna pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani – Cronica serii

1 Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat folosirea vaccinului anti-Covid de la Moderna pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani. Vaccinul de la Moderna devine al doilea vaccin, după cel de la Pfizer, care este autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. (News.ro)

2. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a transmis un mesaj „clar și răspicat” partenerilor de Coaliție din PNL. Dacă se pune problema unui schimb de ministere după alegerile interne din PNL, atunci USR PLUS se va retrage din Coaliția de guvernare și va trece în opoziție, a avertizat Ghinea. (Digi24)

3. Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a crescut cu peste 30% în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, fiind înregistrate 3.076 de insolvențe. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: DeepMind a creat cea mai amplă hartă a proteinelor umane, care include toate proteinele cunoscute în acest moment, cu ajutorul inteligenței artificiale numite AlphaFold. Subsidiara Alphabet spune că va face disponibile, gratuit, structurile a sute de milioane de proteine. (MIT Technology Review)

4. Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că şi-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1, ca urmare a situaţiei sanitare create de neridicarea gunoiului în contextul coflictului dintre Primăria de sector şi operatorul de salubritate. Alin Stoica a afirmat că, în niciun caz, nu va fi reziliat contractul cu Romprest, el consideră că „Romprest e parte din soluţie”. (News.ro)

5. ANAF a ajuns în 2020 la un nivel de 97,9% în ce privește depunere online a declarațiilor, potrivit datelor agenției. Pandemia a forțat anul trecut ANAF și contribuabilii să mute comunicarea fiscală mai rapid în online. (Profit.ro)

6. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. (News.ro)

7. Guvernul Ungariei a decis să facă obligatorie vaccinarea antiCOVID-19 pentru cadrele medicale ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus. (Hotnews)

8. Pat Gelsinger, CEO-ul Intel, a avertizat că criza generată de lipsa chip-urilor ar putea dura până în 2023. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: Astăzi începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se desfășoară la Cluj-Napoca până în 1 august. Aceasta este cea de-a 20-a ediție a festivalului, care va include proiecții de filme în Cluj-Napoca, dar și un eveniment special la Castelul Bánffy din Bonțida cu balerinul Sergei Polunin. Prețul unui abonament la TIFF 2021 începe de la 170 de lei, în timp ce spectacolul de la Castelul Bánffy costă între 125 lei și 300 lei. (TIFF)

9. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, un spectacol de aproape patru ore, s-a desfăşurat vineri sub motto-ul “Uniţi prin Emoţie”, fără spectatori, dar aducând un mesaj de speranţă şi încurajare planetei în pandemie. (News.ro)

10. Australia a evitat vineri ca UNESCO să înscrie Marea Barieră de Corali pe lista Patrimoniului mondial în pericol, în ciuda îngrijorării exprimate de comunitatea ştiinţifică referitoare la degradarea acestui ecosistem unic. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Doi jurnaliști Reuters condamnați la 7 ani de închisoare în Myanmar
Cronica serii – Vicepreședinte PNL îl atacă pe Cioloș numindu-l arogant

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău