Alexandru Rafila: Infecția cu SARS CoV-2 se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val nu va pune probleme – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în 31 martie, că România ar fi atins toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul National de Redresare si Rezilienta asumate pentru primul trimestru al acestui an. Un document oficial guvernamental, Programul de Convergență 2022-2025, adoptat de guvern în 4 mai, contrazice versiunea premierului Ciucă și arată că doar 22 de ținte au fost atinse. (G4Media)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că infecţia cu SARS CoV-2 se transformă încet într-o viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme. (Digi24)

3. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a anunţat, sâmbătă, că ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea. În a treia zi a războiului din Ucraina, după intensificarea luptelor, ţara noastră a decis să suspende activitatea ambasadei de la Kiev. (News.ro)

4. Deși în uiltima zi mai puțini cetățeni ucraineni au trecut granite în România, numărul celor care au venit în țară sau au tranzitat-o se apropie de 1 milion de persoane. Poliția de Frontieră anunță că 7.236 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, în scădere cu 12,4% față de ziua precedentă. Din 10 februarie 2022, perioadă pre-conflict, au intrat în țară noastră 962.121 ucraineni. (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii de la Event Horizon Telescope (EHT) și European Southern Observatory (ESO) au publicat prima imagine directă cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee. Imaginea prezintă un “inel” de gaz strălucitor care înconjoară o zonă neagră cunoscută drept umbra găurii negre, care măsoară aproximativ 115 milioane de kilometri. Gaura neagră se numește Sagittarius A* și se află la circa 26.000 de ani lumină distanță. (NASA)

5. În primele 3 luni ale anului, polițiștii români au confiscat un număr record de arme și substanțe periculoase: peste 1000 de pistoale/puști și aproape 300 de mii de gloanțe. (Digi24)

6. Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a susținut sâmbătă că Occidentul a declarat ”un război hibrid total” împotriva Rusiei și este greu de estimat cât va dura acesta. Lavrov a adăugat că toată lumea va resimți consecințele acestui război. (Hotnews)

7. Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o „greşeală”, a declarat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinistö, potrivit unui comunicat al Kremlinului. (News.ro)

8. India, al doilea mare producător de grâu din lume, a interzis exporturile, cu excepția unei autorizări speciale din partea guvernului, sporind astfel temerile legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa de handbal feminin Minaur Baia Mare a ratat, sâmbătă, în Danemarca, calificarea în finala European League, după ce a fost învinsă de formaţia daneză Viborg HK, în semifinalele Turneului Final Four al competiţiei.

9. Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, la începutul lunii mai, din cauza îngrijorărilor persistente legate de inflație. (Profit.ro)

10. Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina. Kalush Orchestra, cu melodia „Stefania”, a primit din partea publicului 439 de puncte. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. (News.ro)

Fotografia dimineții – Actorul Fred Ward a murit weekendul trecut, la 79 de ani. Moartea sa a a fost anunțată ieri. Jason LaVeris/FilmMagic:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu nu exclude posibilitatea de a candida la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă în funcția de premier – Cronica dimineții
Arhiepiscopul Tomisului: “Ritualul botezului nu va fi schimbat. Nu ne intimidăm” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău