Alexei Navalnîi: Otrăvirea mea arată că Vladimir Putin se află sub presiune, din cauza protestelor din Belarus – Cronica Externă

Europa

1. Parlamentul European a solicitat o încetare imediată și permanentă a atacurilor dintre Talibani și guvernul afgan, pe fondul unor violențe continue între forțele acestora, în pofida discuțiilor de pace. Negociatorii talibani au respins până acum orice apel la încetarea focurilor. (Link)

Rusia

2. Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi a declarat pentru Der Spiegel în Berlin că otrăvirea sa arată că Vladimir Putin se află sub presiune, din cauza protestelor din Belarus, care pot genera o mișcare similară în Rusia. Acesta a mai spus că Angela Merkel este mai bine informată decât el cu privire la Rusia și Kremlin. Merkel i-a spus că, în ceea ce privește intervenția de a-l salva, și-a făcut ”doar datoria”. Navalnîi a menționat că va reveni în Rusia, pentru că nu îi va oferi lui Putin ”darul de a nu se întoarce”. (Politico)

SUA

3. Șeful Pentagonului, Mark Esper, se află într-o vizită în Algeria, pentru a întări relațiile de securitate și cooperarea regională împotriva grupurilor extremiste. Este prima vizită a unui secretar al apărării SUA în Algeria, în 15 ani. Acesta efectuează un tur în Africa de Nord, care include Tunisia și Maroc. Algeria este considerată un partener cheie în lupta contra terorismului. (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

4. SUA au sancționat șase indivizi sirieni proeminenți și unsprezece entități conectate cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad. Sancțiunile vin la a treia comemorare a atacurilor aeriene ale regimului Assad, care au ucis peste treizeci de civili, inclusiv copii, în provincia Idlib. (Link)

Asia

5. O instanță japoneză a dispus ca guvernul japonez și compania care a operat centrala nucleară de la Fukushima să plătească $9.5 milioane pentru mai mult de trei mii de rezidenți. În 2011, un tsunami a cauzat un incendiu la centrală, forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească locuințele. (Link)

6. Proteste au izbucnit pe teritoriul Indiei, după ce două femei au murit, în incidente separate, în urma unor violuri de grup în statul Uttar Pradesh. Ambele femei erau Dalit, cel mai de jos grup din sistemul de caste indian, care se confruntă cu discriminare severă. (CNN)

Australia

7. Peste o sută cincizeci de oameni din Papua Noua Guinee au depus o plângere guvernului australian împotriva companiei miniere Rio Tinto, pentru că a eșuat să prevină deșeurile otrăvitoare să se scurgă din mina companiei abandonată acum două decenii. (Link)

Africa

8. Un activist congolez, Emery Mwazulu Diyabanza, și alții patru sunt judecați în Franța pentru presupusa tentativă de a lua un artefact african dintr-un muzeu din Paris. Acuzatul a declarat că nu a intenționat vreodată să fure obiectul, ci să atragă atenția asupra felului în care muzeele europene profită de obiectele de artă luate din Africa. (AP)

America Latină

9. Peste 40% din populația Argentinei trăiește în sărăcie, cu o creștere de cinci procente comparativ cu anul trecut, conform unui nou raport al Universității Catolice Pontificale. Cercetătorii consideră că pierderea locurilor de muncă generată de pandemie este sursa creșterii. (Link)

Global

10. Gheața din Groenlanda pierde masă la o frecvență nevăzută de la finalul ultimei perioade glaciare, conform unui nou studiu publicat în Nature. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Uniunea Europeană va lansa un nou plan pentru migrație și azil – Cronica Externă
Brexitul oferă un loc de europarlamentar Partidului Social Democrat – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău