Alianța de stânga câștigă alegerile din Franța. Extrema dreapta e pe locul trei – Cronica dimineții

Meteorologii anunţă caniculă care se extinde treptat în majoritatea zonelor ţării până la finalul acestei săptămâni. Temperaturile vor depăşi 37 de grade. (News.ro)

1. Populația care nu lucrează din țara noastră o depășește pe cea care lucrează cu circa 2 milioane, potrivit datelor Statisticii. Avem puțin peste 8 milioane de români activi și peste 10 milioane de inactivi. Iar din totalul populației în vârstă de muncă, o treime sunt inactivi economic, mai spune Statistica. (Hotnews)

2. Contabili, economişti şi antreprenori organizează, luni, la Bucureşti, un protest pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi. Protestul, intitulat ”Fără haos în legislaţia fiscală”, va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00. (News.ro)

3. Testările toxicologice în afara sistemului medico-legal ar putea duce la rezultate interpretabile şi ar deschide cutia Pandorei a probațiunii judiciare, anunță forul medicilor legişti. (News.ro)

4. La viitorul summit NATO de la Washington, prim-ministrul în exercițiu Dimitar Glavchev a anunțat că Bulgaria va propune inițierea unor negocieri de pace între Rusia și Ucraina. (G4Media)

Din Cronica de Carte: În conformitate cu datele date publicității de către Institutul Național de Statistică pentru anul 2023, numărul utilizatorilor activi de biblioteci a fost cu 57.000 mai mare față de 2022, aceștia împrumutând cu 600.000 mai multe cărți. Un utilizator activ al bibliotecilor a împrumutat în medie 11,5 volume pe an, media fiind de 16,5 în cazul bibliotecilor județene. Datele INS arată că numărul utilizatorilor activi a fost de 2,4 milioane persoane, distribuţia acestora evidenţiind o preponderenţă a utilizării bibliotecilor şcolare (53,3%) şi a celor publice (34,8%). (Curs de guvernare)

5. Alegerile legislative de duminică, din Franța, au plasat alianţa partidelor de stânga în frunte, potrivit primelor estimări, în faţa taberei prezidențiale a lui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, ajunsă pe locul al treilea. Niciunul dintre cele trei blocuri nu a reușit să obţină majoritatea absolută. (Digi24)

6. Cotidianul israelian Haaretz susține că armata israeliană, IDF, ar fi ordonat implementarea Directivei Hannibal pe 7 octombrie, ziua atacului Hamas, ceea ce înseamnă că le-a ordonat soldaților să-i ucidă pe toți israelienii care au fost capturați. (Haaretz)

7. Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși au fost uciși, răniți sau capturați până la jumătatea lunii iunie, conform unor documente scurse de la Departamentul de Apărare al SUA. Aceste cifre depășesc numărul de trupe rusești care se pregăteau pentru invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. (TheEconomist)

8. Crește numărul parlamentarilor Democrați care îi cer președintelui Biden să se retragă din cursa electorală pentru al doilea mandat. În acest weekend alți 5 membri ai Camerei Reprezentanților i-au cerut retragerea, numărul total urcând la 10. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Daria Silişteanu a câştigat medalia de aur în proba de 100 de metri spate, la Campionatul European de înot pentru juniori de la Vilnius

9. Serviciile din SUA s-au contractat în iunie cu cel mai rapid ritm de la pandemie, din aprilie 2020. Indicele PMI al serviciilor ISM a scăzut cu 5 puncte, până la 48,8, în condițiile în care așteptările erau să fie de 52,5 puncte. În ultimii 30 de ani, o astfel de scădere a activității de servicii s-a produs doar în timpul recesiunilor. (Link)

10. Noi cercetări confirmă că rotaţia nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model care durează zeci de ani. Modul în care această încetinire ar putea afecta planeta noastră rămâne însă o întrebare deschisă. În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se roteşte independent de rotaţiile planetei noastre, ca o sferă care se învârteşte în interiorul unei alte sfere mai mari. Este un fenomen care rămâne învăluit în mister. (News.ro)

Fotografia dimineții – O femeie votează, înconjurată de copiii săi, în Paris, la alegerile legislative care au avut loc duminică în Franța. Yara Nardi/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Polonia anunță “sfârșitul erei forței de muncă ieftine” – Cronica dimineții
Geoană: Nu există „niciun risc” ca România, membru NATO, să fie târâtă într-un război – Cronica dimineții