Papa Francisc: Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina – Cronica dimineții

1. Vaticanul este implicat într-o misiune de pace, care are ca scop încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat, duminică, Papa Francisc. “Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. O misiune este în curs acum, dar încă nu este publică. Când va fi cazul, o voi dezvălui”. (News.ro)

2. În prima parte a anului 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au reușit să recupereze toată pierderea înregistrată în 2022 și chiar să aducă un plus considerabil în conturile celor peste 7,9 milioane de participanți care contribuie obligatoriu în sistem, cu 3,75% din salariul lor brut. Anul 2022 a fost primul cu pierderi pentru sistemul de pensii private, valoare conturilor scăzând cu circa 3%, în medie. (Economica)

3. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că formaţiunea sa nu susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. (Digi24)

4. Coreea de Nord a criticat, în această dimineață, recentul acord SUA-Coreea de Sud prin care active strategice americane vor fi prezente în regiune. Presa de stat din Coreea de Nord a acuzat escaladarea tensiunii până la „pragul unui război nuclear”. Președintele american Joe Biden și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol au convenit, săptămâna trecută, să consolideze apărarea Coreei de Sud și să desfășoare în mod regulat activele strategice ale SUA. Ca parte a eforturilor, un submarin cu rachete balistice nucleare al Marinei SUA va vizita Coreea de Sud pentru prima dată din anii ‘80. (SCMP)

Din Cronica de Carte: „Când corpul spune nu”, de Gabor Mate (Curtea Veche Publishing), „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu (Editura Humanitas), „Umbrele care ne despart”, de Tricia Levenseller (Editura Storia Books) și „Țigan. Țăndări”, de Valeriu Nicolae (Editura Asociația Casa Bună) sunt în topul celor mai citite 18 cărți din librăria Cărturești în anul 2022. (Blog Cărturești)

5. Întreruperea legăturilor cu China ar fi „de neconceput pentru aproape toată industria germană”, a declarat CEO-ul Mercedes-Benz. Ola Källenius a spus că tăierea legăturilor cu China este imposibilă și „nu este de dorit”. China a fost cea mai importantă piață globală pentru mașinile Mercedes anul trecut, cu o cotă de piață de 37%, comparativ cu 31% pentru Europa și 15% pentru SUA. (FT)

6. PNC Financial Services Group, JPMorgan Chase și Citizens Financial Group sunt printre băncile care au depus oferte pentru preluarea First Republic Bank, intr-o licitație organizată de autoritățile americane pentru salvarea acestei banci. First Republic Bank, cu asseturi de peste $230 miliarde, este a treia bancă americană care are probleme, după SVB și Signature Bank. (Reuters)

7. Experții de la Royal Marsden NHS foundation trust, Institute of Cancer Research și Imperial College London au conceput un instrument de inteligență artificială care poate depista dacă excrescențele anormale găsite pe tomografiile computerizate efectuate la plămâni sunt canceroase. Algoritmul funcționează mai eficient și mai eficace decât toate metodele actuale, potrivit unui studiu. (Adevarul)

8. Noua propunere a Pfizer şi BioNTech către Uniunea Europeană, pe fondul unui excedent de vaccinuri pentru Covid-19, include o prevedere ca statele membre să plătească jumătate de preţ, aproximativ 10 euro, pentru fiecare dintre cele aproape 70 de milioane de doze anulate. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România a pierdut ultimul meci din grupele preliminarii pentru Campionatul European de Handbal 2024, contra Ucrainei, cu 31-26. ”Tricolorii” au terminat pe locul 2 și s-au calificat pentru turneul final, după o pauză de 28 de ani.

9. William Burns, actualul director al CIA, ar fi avut cel puțin trei întâlniri, în 2014, cu Jeffrey Epstein. În acel an, Burns era adjunctul Secretarului de Stat în guvernul Obama. Prima întâlnire a avut loc la Washington, apoi Burns l-a vizitat pe Epstein în Manhattan. Vizitele sunt trecute în calendarul privat a lui Epstein, care s-a sinucis în închisoare după ce a fost condamnat pentru abuzuri sexuale asupra unor fete minore. (WSJ)

10. Cererea de mici pentru minivacanța de 1 Mai din acest an s-a majorat cu circa 30% față de aceeași perioada a anului trecut, producția estimată de procesatori fiind de aproximativ 18 milioane de mititei, susține Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC). (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Componenții Craiovei “Maxima”, fotografiați duminică seara, pe stadionul Ion Oblemenco:

Ți-ar mai putea plăcea
Sindicaliştii din Educaţie au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua – Cronica dimineții
Ursula von der Leyen: Oamenii de știință, nu politicienii, sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva Covid-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău