Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a crescut la 8,4% – Cronica serii

1. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a crescut la 8,4%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. În luna ianuarie din acest an, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,18%, faţă de ianuarie 2021, măfurile alimentare cu 7,24%, în timp ce serviciile a urcat cu 5,66%. Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil, cu 25,76%, iar dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 60,99%, în ritm anual. (News.ro)

2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni că sunt discuții ca vaccinarea împotriva Covid-19 să se facă în viitor doar la medicii de familie. „Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina”, a precizat ministrul. (Digi24)

​3. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu ar fi ajuns la un consens pe tema facturilor la energie pentru perioada aprilie-decembrie 2022. Într-o întâlnire față în față, președintele PNL și cel al PSD au căzut de acord să propună la viitoarea ședință a Coaliției ca soluție pentru facturile la energie reducerea la 5% a TVA-ului la energie atât pentru consumatorii casnici cât și pentru IMM-uri și eliminarea certificatelor verzi. Cei doi lideri n-au ajuns însă la o înțelegere în ceea ce privește reducerea taxelor. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Prețul mașinilor second hand a explodat anul trecut în SUA, creșterea fiind de 40,5%, ritm anual. La nivelul mașinilor cu o vechime de 3 ani, trei model au înregistrat o creștere mai mare de 60%: Dodge Grand Caravan (69%), Nissan Versa (66%) și Toyota Prius (61%). (WSJ)

4. Rusia este gata să continue dialogul cu SUA şi NATO şi va încheia „o parte” din manevrele militare din regiune care au provocat temeri referitoare la o posibilă invazie a Ucrainei, i-au transmis lui Vladimir Putin ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Digi24)

5. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat anul trecut 7,251 miliarde euro (comparativ cu 3,005 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2020), în timp ce datoria externă totală a României a crescut la 134,25 miliarde euro, de la 126,8 miliarde euro în anul 2020, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României. (News.ro)

6. Deficitul de cont curent a crescut în 2021 cu 55%, la aproape 17 miliarde de euro, cu 6 miliarde euro peste nivelul din 2020. Comerțul cu bunuri a generat cea mai mare parte din deteriorare, dar și balanța intrărilor din venituri a înregistrat date mai slabe. (Profit.ro)

7. Cele două companii auto din România, Dacia și Ford, au produs un număr foarte mic de autoturisme, în prima lună a acestui an, 35.171, în contextul crizei prelungite de componente electronice. Pentru prima dată în istorie, Ford a depășit Dacia, cu peste 3.000 de vehicule produse. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Dezvoltatorul jailbreak-ului Cydia pentru iPhone a fost recompensat cu $2 milioane de dolari pentru descoperirea unei probleme grave în proiectul de scalare Ethereum numit Optimism. Bug-ul ar fi facilitat reproducerea nelimitată a monedelor ETH, însă nu a fost niciodată exploatat. (CoinTelegraph)

8. Aproximativ 400 de persoane şi-au dat demisia din USR în ultimele două săptămâni, iar alte 100 au aderat la partid, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt Ionuţ Moşteanu. El a menţionat că datele nu sunt actualizate, iar în cursul zilei va primi informaţii mai exacte. (G4Media)

9. Premierul Ontario Doug Ford a anunţat luni că certificatul de vaccinare urmează să fie abandonat, începând de la 1 martie, în această provincie. Ontario este epicentrul contestării măsurilor sanitare împotriva Covid-19 în Canada. (G4Media)

10. Ocupaţii precum destrămător, inspector telegrame, pregătitor gogoşi de mătase, preparator ulei de copite au fost eliminate din nomenclator, fiind înlocuite de noi meserii, precum auditor de securitate cibernetică şi barista. Actele normative în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul deceselor cauzate de Covid-19, la nivel global, anul acesta, l-a depășit deja pe cel de anul trecut – Cronica serii
Cronica serii – Eugen Teodorovici doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău