Angajatorii din sănătate au suspendat contractele a 40.000 de angajați, inclusiv cadre medicale – Cronica diminetii

1. Mii de companii private din domeniul medical, inclusiv marii jucători de pe piață, precum Regina Maria, MedLife, Synevo, Clinica Sante, Sanador sau Polisano, au suspendat unele contracte ale angajaților în această perioadă de criză, în care statul ajută mediul privat prin susținerea de la buget a costurilor cu șomajul tehnic. Pe lângă companiile private, au suspendat contracte și agenții și instituții ale statului din domeniul sănătății, cum ar fi DGASPC sector 4, Serviciul Public de Administrare Creșe Brașov sau Direcția Creșe Iași. Circa 8.500 de operatori de spitale și clinici private, instituții de stat din domeniul sănătății, cabinete medicale și stomatologice, au suspendat în total contractele a circa 40.000 de angajați, reprezentând 10,5% din personalul total. (Profit.ro)

2. Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucât multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenţa la medic. Alexandru Rafila crede că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar şi cu 120.000 de cazuri, raportate la populaţia României, procentul este mic. Medicul afirmă că s-a observat o diferenţă clară între evoluţia pandemiei în ţările din Europa de Est faţă de Europa de Vest, dar nu există nicio explicaţie deocamdată. (News.ro)

Una din Cronica de Business: OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a raportat în primul trimestru un profit net de 653 milioane lei, cu 43% mai mic decât în perioada similară a anului 2019, când s-a ridicat la 1,15 miliarde lei, în timp ce veniturile din vânzări au crescut cu 12%, la 6,08 miliarde lei. (News.ro)

3. Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din Statele Unite, Dr. Anthony Fauci, a declarat că medicamentul antiviral experimental remdesivir, al companiei de biotehnologie Gilead Sciences, poate deveni tratamentul standard pentru COVID-19, după ce rezultatele preliminare al unui studiu clinic au arătat că ajută anumiţi pacienţi să se refacă mai rapid din boala provocată de noul coronavirus. (News.ro)

4. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru a declarat că există posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul creşă, after-school sau alte activităţi de educaţie pentru copii, să fie permise pe perioada vacanţei de vară. Ministrul a sublinat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens dar că se analizează această variantă. (Hotnews)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Prin 2Performant magazinele sunt promovate la Cost Pe Vânzare de mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate și 14 milioane de euro comisioane plătite către afiliați. Marketingul afiliat e mai simplu decât crezi, începe aici: https://ro.2performant.com

5. Bursa americană a închis ziua pe creștere, toți cei trei indici fiind pep.us. La nivel de lună, creșterea indicelui S&P 500 este mai mare de 13%, iar dacă se păstrează și azi ar fi cea mai mare din 1974 până în prezent. Creșterea Dow Jones, în aprilie, este de 12,4%, cea mai mare la nivelul unei luni din 1987. (CNBC)

6. Programul IMM Invest a ajuns, în 2 zile, la peste 28.000 de înregistrări. Din cele peste 28.000 de înscrieri sunt în faza de transmis la bancă doar 374 solicitări. (Profit.ro)

7. China controlează aproape 80% din producția de antibiotice la nivelul întregii lumi. (Link)

Una din Cronica ExternăTalibanii au inițiat în medie 55 de atacuri pe zi de la semnarea acordului de pace cu SUA în Doha pe 29 februarie, conform unei statistici a Biroului Consiliului de Securitate Națională. De la începutul lunii martie până pe 19 aprilie Talibanii au condus 2804 atacuri, ceea ce denotă lipsa de interes pentru procesul de reconciliere necesar încheierii a două decenii de război. (Link)

8. Facebook a înregistrat o scădere a veniturilor din publicitate pe ultimele trei saptamani din martie însă luna aprilie a fost stabilă. Compania a raportat venituri în creștere pe primele trei luni ale anului, $17,7 miliarde, și un profit de $4,9 miliarde. Numărul zilnic al utilizatorilor activi a crescut cu 11%, până la 1,73 miliarde. În total, 2,99 miliarde de utilizatori folosesc cele patru servicii ale companiei, Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger. (WSJ)

9. Atât veniturile cât și profitul Microsoft au crescut pe primul trimestru al acestui an, depășind estimările analiștilor. Compania a raportat venituri în creștere cu 15%, YoY, de $35,02 miliarde, și un profit de $10,75 miliarde, în creștere comparativ cu cel înregistrat în Q1 2019, de $8,81 miliarde. (Link)

10. Tesla a înregistrat profit pe primul trimestru al acestui an ajungând la al treilea trimestru consecutiv în care raportează un rezultat pozitiv. (WSJ)

În aceasta dimineață avem o caricatură la fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Dacian Cioloș va fi ales astăzi președintele PLUS
Joe Biden: SUA nu va trimite trupe în Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău