România deține peste jumătate din cele mai vechi păduri din Europa dar acestea sunt tăiate într-un ritm alert – Cronica dimineții

1. România deține peste jumătate din cele mai vechi păduri din Europa dar acestea sunt tăiate într-un ritm alert scrie BBC. Britanicii menționează uciderea pădurarului Liviu Pop, tata a trei copii, împușcat săptămâna trecută, cel mai probabil de către cei care taie ilegal pădurile. (BBC)

2. Primele rezultate parțiale ale alegerilor locale din Republica Moldova îl dau pe socialistul Ion Ceban pe primul loc, în cursa pentru primăria Chișinăului, urmat de proeuropeanul Andrei Năstase. Ieri a avut loc primul tur al localelor, al doilea fiind programat pe 3 noiembrie. (Hotnews)

3. Bogdan Glăvan, profesor de economie și consilier pe probleme economice al premierului-desemnat Ludovic Orban, susține că vinieta propusă de Primăria București pentru autovehicule este o taxă pe proprietate și nu una pe poluare, așa cum este prezentată. (Profit.ro)

4. Uniunea Europeană va amâna Brexit-ul până în februarie 2020, dacă acordul convenit de prim-ministrul britanic Boris Johnson cu Bruxelles-ul nu va reuși să treacă de Parlament săptămâna aceasta. Amânarea ar fi una „flexibilă”, însemnând că Marea Britanie ar putea ieși mai devreme, pe 1 sau 15 noiembrie, în decembrie sau în ianuarie, dacă acordul este ratificat înainte de sfârșitul perioadei de prelungire. (The Sunday Times)

Promo: Celebrul economist american Nouriel Roubini vine în România pe 11 noiembrie, pentru un eveniment organizat de Profit.ro. Detalii despre conferință găsiți aici.

5. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul varianta suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că nu respectă Constituţia. „Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei, luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui pentru că atâta timp cât ceri fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală”. (News.ro)

6. Protestele din Hong Kong au atins un nou nivel ieri după ce mai mulți manifestanți au atacat cu sticle incendiare o secție de poliție. (Reuters)

7. Fondurile de pensii private, atât cele obligatorii, Pilonul II, cât şi cele facultative, Pilonul III, aveau, luna trecută, active de peste 59,11 miliarde de lei, în creştere cu 26,8% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut. Cea mai mare pondere în cadrul activelor o reprezintă titlurile de stat, cu 61,38% (36,28 miliarde de lei), pe locul doi aflându-se acţiunile, cu 12,415 miliarde de lei (21%). (Adevarul)

8. Primaria Cluj-Napoca vrea să introducă, în cel mult doi ani, autobuze fara șoferi pe o linie din centrul orașului. (Ziarecom)

9. Cel puţin trei persoane au murit într-un incendiu în Santiago de Chile în timpul protestelor care au izbucnit în oraş de luni, după ce preşedintele Sebastián Piñera a anunţat majorarea preţului pentru călătoria cu metroul de la 800 la 830 de pesos (1,17 dolari). (News.ro)

Una din Cronica de Carte: YouTube deschide un club de carte lunar, în care scriitori de succes vor discuta despre ultimele lor cărți cu youtuberi cunoscuți. Intitulat BookTube, acest club a început pe youtube.com/learning, pe 17 octombrie, cu o discuție cu Malcolm Gladwell despre volumul “Talking to Strangers”, iar următorii scriitori invitați vor fi Margaret Atwood, James Pattersonși Melinda Gates. (Variety)

10. Conform eMarketer, Amazon va fi singura companie care își va crește, în următorii ani, cota pe piata publicității de tip search, în SUA. Piața va crește anul acesta cu 18%, până la $55,17 miliarde, din care Google va avea $40,33 miliarde, adică 73,1%, iar Amazon 12,9%. (MediaPost)

Fotografia dimineții – Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de foştii lideri ai PSD Mircea Geoană şi Adrian Năstase:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Teodorovici: companiile nemultumite de deciziile guvernului pot aduce in strada cativa instigatori
Ministrul Sănătății: Asimptomaticii vor sta internați în spital doar 10 zile – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău