Anul acesta, guvernul ar putea plăti €8 miliarde dobânzi pentru datoria existentă – Cronica dimineții

1. Împrumuturile luate de Guvern au trecut de 164 miliarde de lei, după o lună septembrie în care statul a împrumutat 25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligațiuni, inclusiv 3,25 miliarde de euro de pe piața externă, dar a primit și 1 miliard de euro din componenta de împrumut a PNRR. (Profit.ro)

2. Dobânzile plătite de statul român în contul datoriei publice au crescut rapid, de la 12,1 miliarde lei în 2019, anul de dinaintea pandemiei, la 29 miliarde lei în 2022. După primele șase luni din acest an, datoria publică urcase deja la 726 miliarde lei și dacă se continuă în același ritm se va ajunge cel mai probabil ca plata dobânzilor aferente datoriei publice să urce la aproximativ 40 miliarde de lei în 2023. (Cursdeguvernare)

3. DNA s-a abătut în ultima perioadă de la combaterea corupției de nivel înalt iar instituția trebuie să se întoarcă la investigarea cazurilor de mare corupție, componenta esențială a activității Direcției Naționale Antirocorupție, a declarat șeful DNA, Marius Voineag. (StirileProtv)

Din Cronica de Mediu: Noua Directivă privind Calitatea Aerului în UE oferă noi drepturi cetățenilor. România are la dispoziție doi ani ca să implementeze această directivă care prevede și faptul că cei care au dezvoltat o boală din cauza calității scăzute a aerului ar putea să dea în judecată statul și să ceară despăgubiri. (hotnews)

4. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 9,28%, în primele opt luni din 2023, până la 25.153, față de 23.016 în aceeași perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

5. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în primele 8 luni din acest an cu 3,6%, față de primele 8 luni ale anului trecut, de la 36.921, la 38.243 de fapte, a transmis Poliția Română. (Libertatea)

6. Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea Chinei anul viitor și a avertizat că economiile în curs de dezvoltare ale Asiei de Est vor avea una dintre cele mai scăzute rate din ultimii 50 de ani, deoarece protecționismul SUA și nivelul în creștere al datoriilor reprezintă un obstacol economic. PIB-ul Chinei ar urma să crească cu 4,4% în 2024, în scădere de la 4,8%, cât era estimat în aprilie. (FT)

Din Cronica de Carte: O bibliotecă aflată pe o barcă (construită în 1963) transportă cărți spre satele izolate aflate de-a lungul coastei norvegiene (New York Times)

7. Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat duminică la un mare marş antiguvernamental, în centrul Varşoviei, la apelul opoziţiei, o adevărată demonstraţie de forţă cu 15 zile înainte de alegerile legislative. (News.ro)

8. Preşedintele american Joe Biden a promis duminică Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia, după ce un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis între republicani şi democraţi pentru a se evita încetarea finanţării guvernului american. (G4Media)

9. Fostul premier Robert Fico, al cărui Partid Smer a obţinut o victorie în alegerile parlamentare sâmbătă, anunţă că va face totul pentru ca între Rusia şi Ucraina să înceapă negocieri de pace cât mai rapid posibil. Fico, considerat prorus, nu a obţinut suficiente voturi pentru a guverna singur, însă are şanse să se întoarcă la şefia Guvernului cu sprijinul unei coaliţii. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Andrei Muntean s-a calificat la Jocurile Olimpie de la Paris, în urma rezultatelor de la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Antwerp.

10. Consilierul economic al fostului cancelar german Angela Merkel a sustinut ferm că țara sa nu a greșit, lucrând cu președintele rus Vladimir Putin pentru a asigura aprovizionarea cu gaze.„Ne-a ajutat să ne oferim rate de creștere solide care au plătit lucrurile pe care altfel nu le-am fi avut, pentru o perioadă de 10-15 ani”. Merkel, cancelarul Germaniei din 2005 până în 2021, nu a avut de ales decât să mizeze pe gazul rusesc după ce a decis să renunțe treptat la energia nucleară. (Politico)

Fotografia dimineții este de la marșul din Varșovia:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – intalniri la nivel inalt pentru primul ministru, la Bruxelles
Cronica diminetii – Vom trai 150 de ani?

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău