Anul trecut, România s-a aflat pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din populația 25-34 ani care are studii superioare – Cronica dimineții

1. Anul trecut, România s-a aflat pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din populația 25-34 ani care are studii superioare. 25% din populația României avea astfel de studii, media la nivelul UE fiind de 42%. (Link)

2. Tranziția Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai, când, pentru prima dată în istorie, panourile fotovoltaice au generat mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar. Prețurile la electricitate au trecut în teritoriul negativ în unele zile însorite din luna mai deoarece operatorii de rețea au avut probleme în a gestiona producția crescută de energie fotovoltaică. (Profit.ro)

3. Un simplu test de sânge pentru depistarea cancerului este în curs de testare în cadrul NHS, sistemul britanic de sănătate, și ar putea accelera diagnosticarea, sugerează datele. Testul Galleri a dezvăluit corect două din trei tipuri de cancer în rândul a peste 6.000 de persoane din Anglia și Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte. Cele mai frecvente diagnostice de cancer au fost cele de intestin (37%), plămân (22%), uterin (8%), esofago-gastric (6%) și ovarian (4%). (G4Media)

4. Ministrul Apărării al Chinei, Li Shangfu, a declarat că o mentalitate de Război Rece renaște în regiunea Asia-Pacific, însă Beijingul caută dialogul și nu confruntarea. Declarația a venit după ce Li a refuzat să se întâlnească oficial cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Dialogul Shangri-La din Singapore. Oficialul chinez a acuzat „unele țări” că intensifică cursa înarmărilor și se amestecă în afacerile interne ale altora. “Respectul reciproc ar trebui să prevaleze asupra agresiunii și hegemoniei”. (TheGuardian)

Din Cronica Spațială: Roverul chinez Zhurong a descoperit roci marine sedimentare într-o regiune numită Utopia Planitia de pe planeta Marte, ceea ce sugerează că aici a existat un ocean în trecutul geologic al planetei. Este pentru prima oară când se obține o astfel de dovadă prin intermediul unor măsurători directe, la suprafața planetei, în contextul în care până acum indiciile cu privire la existența unor oceane pe Marte au provenit doar de la sondele spațiale. (Earth Sky)

5. Anul acesta, pentru prima oară în ultimii 10 ani, importurile SUA din China vor reprezenta sub 50% din total importuri din Asia (sunt excluse importurile din Japonia și Coreea de Sud). (FT)

6. Depozitele bancare ale populației din Germania au crescut, în aprilie, cu €15,5 miliarde, până la €2700 de miliarde. (Link)

7. Reprezentanții serviciilor secrete din cel puțin 24 de țări importante, inclusiv SUA, au avut o reuniune secretă în Singapore, în acest weekend. (Reuters)

8. Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a semnat o lege care interzice acordarea de asistenţă medicală minorilor transgender, extinzând şi mai mult restricţiile privind accesul la acest tip de tratament. Abbott se aliniază astfel unei poziţii adoptate deja de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, de asemenea republican, care adoptase o legislaţie similară în mai. Texas şi Florida ocupă locurile al doilea şi al treilea în topul celor mai populate state din SUA. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Dinamo a câştigat barajul cu FC Argeş de menţinere/promovare în Superliga, astfel că revine în primul eşalon, după un sezon petrecut în liga secundă. ”Câinii” au pierdut returul cu 4-2, dar au promovat, grație victoriei clare din prima manșă, scor 6-1. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. (Hotnews)

10. Un ritual special de purificare a avut loc sâmbătă la altarul principal al Bazilicii Sfântul Petru, după ce în urmă cu două zile un bărbat a protestat dezbrăcat pe altar faţă de războiul din Ucraina. Joi, când bazilica se închidea, un polonez s-a dezbrăcat şi s-a urcat pe altar. El avea pe spate mesajul: “Salvaţi-i pe copiii Ucrainei”. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la concursul anual pentru printerea unei roți de cașcaval de 3 kg, ce are loc în Brockworth, Anglia. “Cursa” a fost câștigată de o femeie. Kin Cheung/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Sindicatele din învăţământul preuniversitar anunţă că vor intra în grevă de avertisment miercuri – Cronica dimineții
Comisia Europeană ar fi cerut renunțarea la cotele de TVA de 5% și 9% – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    iun. 4,2023 la 2023-06-04T23:45:14+03:000000001430202306

    Nici-un bai! Numarul de doctori si doctoranzi, compenseaza aceasta „mica” problema!!!

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău