Aproape 1 miliard de oameni sunt izolați în casă, în acest weekend – Cronica dimineții

1. De la Roma la New York şi la Paris, 900 de milioane de oameni din lume sunt izolaţi acasă, în acest weekend, în speranţa opririi pandemiei noului cornavirus, care a ucis deja foarte multe persoane şi a zdruncinat economia mondială. (News.ro)

2. Pentru a patra zi consecutivă, China a raportat zero cazuri noi în provincia Hubei. Numărul de cazuri “importate” este însă în creștere, ajungând la 45. (Reuters)

3. Guvernul este pregătit, în caz de nevoie, să sprijine de la buget plata șomajului tehnic pentru aproximativ 1 milion de angajați în cazul firmelor afectate de pandemia de coronavirus. (Profit.ro)

4. Firmele cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% vor putea beneficia de achitarea șomajului tehnic pentru cel mult 75% din angajați, iar scăderea se va raporta la media lunilor anterioare. (Profit.ro)

Una din analiza săptămânală a Cronicii Externe: Solidaritatea europeană va trebui redefinită la nivel de acțiuni comune rapide, în crize similare care presupun reacții urgente coordonate, altfel Uniunea Europeană riscă dezmembrarea.

5. Ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela a anunţat că activitatea cabinetelor stomatologice va fi suspendată temporar începând de duminică seară. De asemenea se suspendă activitatea mall-urilor. Circulaţia persoanelor va fi limitată, între 6 – 22 fiind recomandate doar deplasările în interes de serviciu, la cumpărături sau pentru activităţi sportive individuale sau pentru nevoile animalelor de companie. Între 22 şi 6, deplasările sunt permise doar în acest scopuri. Grupurile mai mari de trei persoane care nu au acelaşi domiciliu, interzise. Slujbele religioase se vor ţine fără credincioşi şi pot fi transmise online, iar la ceremoniile religioase de botez, cununie, înmormântare pot participa cel mult opt persoane. Persoanele care părăsesc locul în care au fost plasate în carantină fără aprobarea autorităţilor vor fi plasate într-o nouă perioadă de carantină de 14 zile. (News.ro)

6. Surse guvernamentale au declarat că Executivul a decis să nu amâne termenul de depunere pentru declarațiile fiscale deoarece acestea vor fi necesare în momentul în care Ministerul Economiei va face verificările necesare pentru a acorda firmelor certificatul de situație de urgență. Firmele nu vor păți nimic dacă nu depun declarațiile fiscale până pe 25 martie, este mesajul pe care și l-a asumat public, aseară, ministrul Economiei. Același mesaj a fost transmis și de ministrul Finanțelor. (Profit.ro)

7. Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică. Un alt document le solicită prefecţilor să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum şi cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ. Presa locală a iniţiat un protest ca urmare a acestor decizii, considerând că sunt ”menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România” şi constituie încălcări grave ale libertăţii de exprimare. (News.ro)

8. Valori foarte ridicate de PM10 și PM2.5 au fost înregistrate vineri seara și noaptea în mai multe puncte din Capitală și din apropierea orașului, într-un moment când traficul rutier e la un nivel minim. Același lucru s-a întâmplat și în noaptea de marți spre miercuri, după ce ministrul Mediului spunea că în București este „aer de munte” datorită reducerii traficului rutier. (Profit.ro)

9. Criza generată de noul virus ar putea duce la pierderea a peste 5 milioane de locuri de muncă în Statele Unite. Comparativ, criza economică din 2008 a generat dispariția a 8 milioane de locuri de muncă. (WSJ)

10. Un preot din Prahova a chemat credincioșii să vină în număr mare la slujbă de azi, până intră în vigoare noua ordonanță militară adoptată în contextul epidemiei de coronavirus. Într-o postare pe Facebook, la scurt timp după anunțarea noilor măsuri restrictive de către autorități, preotul face apel la credincioși ca „măcar 100 să fim mâine la fiecare biserică”. „Când vom mai putea să fim atâția, nu știm!”, spune el. (Hotnews)

Fotografia dimineții – “Stați în casă“ este mesajul pompierilor spanioli. Aranjuez Fire Dept/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul este orașul cu cele mai aglomerate dimineți, în trafic, din lume – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru măsurile anti migrație

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău