Astăzi se împlinesc 75 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din lume – Cronica dimineții

1. Astăzi se împlinesc 75 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din lume, cea lansată de americani asupra orașului japonez Hiroshima. 140.000 de persoane au murit în urma atacului, 70.000, conform estimărilor, decedând imediat. (BBC)

2. Economia României se va contracta cu 11 până la 14% în trimestrul al doilea, mai lent decât declinul de până la 18% estimat anterior, potrivit prognozelor analiștilor ING și Erste, actualizate după publicarea cifrelor oficiale privind evoluția comerțului cu amănuntul. (Profit.ro)

3. Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că autorităţile îşi doresc ca peste jumătate dintre profesori să ştie să facă cursuri online de la 14 septembrie, data începerii noului an şcolar, precizând că au fost create diferite grupuri de pregătire în acest sens. Raluca Turcan a declarat că autorităţile îşi doresc ca predarea online, dacă se va ajunge în această situaţie, să fie una de calitate. (News.ro)

4. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că teatrele, cinematografele şi restaurantele se numără, potrivit OMS, printre factorii de risc ai infectării cu COVID-19. “Când ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare”, a justificat Arafat decizia de a ține restaurantele şi teatrele închise. (Link)

5. Franța a raportat miercuri 1.695 de noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț zilnic raportat în peste două luni. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Publicația americană The New York Times a înregistrat venituri din online mai mari decât din print pentru prima oară în istorie, după ce a depășit pragul de 6,5 milioane de abonați în al doilea trimestru. Cu toate acestea, efectele pandemiei au fost vizibile: cifră de afaceri a scăzut cu 7,5% în perioada menționată față de cea similară din 2019, până la valoarea de $404 milioane, după ce veniturile din publicitate au înregistrat o scădere de 44%. (Financial Times)

6. Agenția Națională pentru Aviația Civilă din Italia a amenințat compania irlandeză Ryanair cu suspendarea autorizației de zbor în țară din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În aprilie, Ryanair transmitea că avioanele companiei nu vor zbura dacă va fi obligată să lase libere locurile din mijloc pentru a respecta regulile ”idioate” privind distanțarea socială din cauza coronavirusului. Dacă se impune distanțarea, s-a terminat cu călătoriile ieftine, a amenințat operatorul. (Profit.ro)

7. Alături de Milano, Valencia, Viena și alte opt orașe europene, Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro, a anunțat Comisia Europeană. (G4Media)

8. Pentru prima oară, Facebook a eliminat, de pe pagina preşedintelui american Donald Trump, un videoclip ce încălca regulile reţelei sociale privind dezinformarea legată de pandemia de COVID-19. În fragmentul video eliminat, preşedintele republican explica pentru Fox News că este puţin probabilă contaminarea copiilor cu noul coronavirus deoarece copiii sunt imuni „aproape complet”, prin vârsta lor, la COVID-19. (Hotnews)

9. Un judecător francez a anulat obligativitatea purtării măștii de protecție, în spațiile publice din Strasbourg. Motivația deciziei reprezintă lipsa unei stări de urgență medicală și afectarea vieții private. (Link)

10. Aseară s-au reluat meciurile din UEFA Europe League. Manchester United, Inter Milano, Şahtior Doneţk și FC Copenhaga s-au calificat în sferturile de finală ale competiției. Astăzi au loc meciurile:
De la ora 19.55:
FC Sevilla – AS Roma (într-o singură manşă);
Bayer Leverkusen – Glasgow Rangers (3-1, în tur);
De la ora 22.00:
FC Basel – Eintracht Frankfurt (3-0, în tur);
Wolverhampton – Olympiacos Pireu (1-1, în tur).

Fotografia dimineții – Piramidele din Egipt au fost iluminate cu steagul Libanului în semn de solidaritate după explozia din portul Beirutului:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Angela Merkel: Rusia rămâne un partener
Guvernul spaniol a decis interzicerea oricărei concedieri în timpul pandemiei de coronavirus – Cronica dimineţii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău