Astronomii au descoperit în spațiu cation de metil, un compus de carbon esențial pentru viață – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit pentru prima oară în spațiu molecule de cation de metil (CH3+), un compus al carbonului care reacționează cu alte molecule pentru a iniția formarea unor molecule mai complexe bazate pe carbon. Viața așa cum o cunoaștem este bazată pe carbon, motiv pentru care descoperirea este una semnificativă pentru astronomie. Cationul de metil a fost descoperit cu ajutorul telescopului spațial James Webb în discul de formare al unei exoplanete care se rotește în jurul unei stele tinere. Prezența cationului de metil în spațiu a fost dovedită teoretic încă din anii ‘70, însă este prima oară când acest compus a fost identificat fizic. (Astrobiology)

2. Datele obținute de observatorul IceCube Neutrino din Antarctica pe parcursul ultimilor 10 ani au scos în evidență cea mai importantă dovadă de până acum despre emisiile de neutrini din centrul galaxiei noastre, care ar putea reprezenta sursa razelor cosmice. Pământul este lovit constant de raze cosmice formate din protoni și particule atomice. (Science Alert)

3. Astonomii au identificat un “sunet cosmic” al undelor gravitionale asemănător cu cel al unui bass despre care se crede că este generat de fuziunea dintre două sau mai multe găuri negre supermasive din Univers. Găurile negre au mase de ordinul milioanelor sau miliardelor de ori mai mari decât ale Soarelui și au avut un rol important în modul în care s-au format galaxiile. (The Guardian)

4. Dispozitivul MOXIE integrat în roverul Perseverance de pe planeta Marte care absoarbe dioxid de carbon și îl transformă în oxigen a reușit recent să producă 12 grame de oxigen într-o sesiune de lucru de 58 de minute, adică o cantitate dublă decât cea de 6 grame pe oră pentru care a fost proiectat. Cercetătorii de la NASA au vrut practic să observe dacă dispozitivul poate funcționa la parametri mai duri decât cei stabiliți inițial. Teoretic, o astfel de tehnologie poate fi folosită în viitor pentru a asigura oxigenul necesar misiunilor pe Marte cu echipaj uman. Diferență majoră este că dispozitivul ar trebui să ruleze continuu timp de 10.000 de ore pentru o cantitate de oxigen suficient de ridicată. (Space)

5. NASA intenționează să înceapă exploatarea resurselor minerale pe Lună în anul 2032. În faza inițială vor fi exploatate resurse de oxigen și apă pentru producția de combustibil și pentru astronauții care își vor stabili acolo o bază. Ulterior, explorările ar putea include și zăcăminte de fier și minerale rare, care ar putea fi transportate pe Pământ. (Reuters)

6. Proiectul unei stații spațiale capabile să găzduiască 10.000 de persoane propus de opt elevi din România a obținut locul doi la concursul NASA Space Settlement organizat de agenția spațială americană. Elevii învață la Colegiul Internațional de Informatică din București și Colegiul Național Victor Babeș, iar la competiție au participat în total 4.500 de proiecte din 19 țări. (Start-up)

7. Astronomii au publicat primele imagini cu planeta Saturn care au fost realizate de telescopul spațial James Webb. Setul include însă doar imagini în stare brută, neprocesate și fără niciun fel de comentariu. (Universe Today)

8. Virgin Galatic a efectuat primul zbor suborbital comercial, pentru care prețul unui bilet a fost de 450.000 de dolari. Avionul Unity a atins o altitudine maximă de circa 85 de kilometri și a permis pasagerilor să experimenteze gravitația zero timp de câteva minute. Acesta a fost de fapt al șaselea zbor suborbital efectuat de Virgin Galactic, însă primul de natură comercială. (The Guardian)

9. O echipă internațională de cercetători a simulat mecanica celestă instabilă din prima parte a existenței sistemului solar. Cu această ocazie, cercetătorii au descoperit că există posibilitatea ca în norul Oort, situat la sute de miliarde de kilometri distanță de Soare și în care se află obiecte cerești de gheață, să existe una sau mai multe planete. Cercetarea se bazează însă pe o simplă simulare teoretică. (Space)

10. United Launch Alliance (ULA) a amânat din nou prima lansare comercială a rachetei Vulcan Centaur, în urma unei explozii care a avut loc în timpul unui test și care a fost cauzată de o scurgere de hidrogen. În cadrul primei misiuni, racheta va trimite spre Lună landerul privat Peregrine. ULA intenționează ca noua rachetă să înlocuiască celebrele rachete Atlas V și Delta IV Heavy. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă din România în 10 iunie – Cronica Spațială
NASA va testa în spațiu un motor nuclear de rachetă în 2027 – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău