Astronomii au descoperit prima dovadă a existenței unor ingrediente de gaură neagră în prima parte a Universului – Cronica Spațială

1. Astronomii intuiesc că au obținut prima dovadă despre existența în prima parte a Universului a unor “ingrediente” care stau la baza găurilor negre. Descoperirea ar putea fi esențială pentru a explica modul în care s-au dezvoltat atât de repede găurile negre supermasive cu mase de ordinul milioanelor sau miliardelor de ori mai mari decât cele ale Soarelui. Astronomii bănuiesc că aceste “ingrediente” au apărut ca urmare a colapsului unor nori masivi de gaz, în condițiile în care o gaură neagră tipică apare atunci când o stea ajunge la finalul vieții și se “prăbușește” sub propria gravitație. (Space)

2. Astronomii au identificat o legătură între evoluția numărului de nori din atmosfera planetei Neptun și ciclul solar de 11 ani. Astfel, la doi ani de la nivelul maxim al activității solare în cadrul unui ciclu de 11 ani, pe Neptun încep să apară nori. În plus, există o corelație între cantitatea de nori și luminozitatea reflectată de Soare. (NASA)

3. Cercetătorii au folosit sonda spațială New Horizons, care a trecut de Pluton în 2015, pentru a determinat cât de întunecat este cerul. Aceștia au îndreptat sonda spre o zonă îndepărtată de galaxia Calea Lactee, departe de Soare și de stele luminoase. Rezultatele au arătat că cerul este mai întunecat decât cel observat anterior prin telescopul spațial Hubble, dar prezintă o lumină slabă a cărei prezență nu poate fi încă explicată. (Science Alert)

4. Cercetătorii au folosit din nou telescopul spațial James Webb pentru a analiza Earendel, cea mai îndepărtată stea observată în Univers. Noile cercetări arată că steaua are o temperatură de două mai mare decât Soarele și este de un milion de ori mai luminoasă. Culoarea luminii pe care o degajă steaua sugerează că aceasta are și o stea companion, însă aceasta este atât de aproape încât este dificil de observat. (Science Alert)

5. Un studiu publicat în Science Advances prezintă o serie de dovezi că, la fel ca Jupiter, și planeta Saturn are furtuni care acoperă o mare parte din planetă pentru lungi perioade de timp. O serie de analize arată că o astfel de furtună observată cu telescopul spațial Hubble în 1994 a început în realitate înainte de 1876, ceea ce înseamnă că un astfel de eveniment poate dura mai mult de un secol. (Universe Today)

6. Astronomii au identificat un sistem cvadruplu de stele în plin proces de formare într-o regiune situată în constelația Orion, pe baza datelor obținute de la telescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile. Astronomii consideră că aproximativ jumătate dintre stelele din galaxia noastră fac parte din sisteme binare, însă se întâmplă rar să identifice sisteme cu patru sau mai multe stele. (Universe Today)

7. Landerul Luna-25 lansat de Rusia în 10 august a ajuns cu bine pe orbita Lunii și a trimis către agenția spațială Roscosmos prima imagine cu satelitul natural al Pământului. Landerul a fotografiat craterul Zeeman din apropiere de Polul Sud, pe partea întunecată a Lunii. În etapa următoare a misiunii, landerul Luna-25 va încerca să aselenizeze la Polul Sud în preajma zilei de 21 august. (Roscosmos)

8. Landerul indian Chandrayaan 3, aflat de asemenea pe orbita Lunii, a trimis la rândul său o serie de imagini de la Polul Sud al satelitului. Cercetătorii indieni speră ca lanserul să aselenizeze pe Lună în 23 august sau 24 august, iar destinația este similară cu cea a landerului rusesc: Polul Sud. (Space)

9. NASA a selectat compania Rocket Lab pentru lansarea a 6 sateliți de mici dimensiuni (CubeSat) în cadrul misiunii PREFIRE, care își propune să analizeze cantitatea de căldură pe care o pierde Pământul din Arctica și Antarctica. Cercetătorii speră astfel să înțeleagă impactul încălzirii globale asupra topirii ghețarilor și a creșterii nivelului mărilor. (NASA)

10. Compania privată Axiom Space a semnat un contract cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a trimite un astronaut polonez pe Stația Spațială Internațională (ISS) în cadrul unei misiuni viitoare despre care nu există încă informații oficiale. Anunțul vine la câteva luni după ce Axiom Space a semnat un alt contract cu ESA pentru a trimite pe ISS un astronaut suedez. (Axiom Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au detectat pentru prima oară semnale radio generate de o galaxie îndepărtată – Cronica Spațială
China a publicat primele imagini cu sistemul spațial cu care vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030 – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău