Astronomii au detectat pentru prima oară dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial James Webb a detectat pentru prima oară existența dioxidului de carbon în atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar. Exoplaneta se numește WASP-39 b, este o gigantă gazoasă cu un diametru de 1.3 ori mai mare decât al planetei Jupiter și se află la 700 de ani-lumină distanță de Pământ. Temperatura exoplanetei este de circa 900 de grade Celsius, iar corpul ceresc orbitează o stea situată la numai a opta parte din distanța dintre Soare și Mercur. Planeta a fost descoperită inițial în 2011. (NASA)

2. NASA a publicat sunetul pe care îl emite o gaură neagră din centrul galaxiei Perseus. Astronomii au folosit unde sonore identificate anterior și extrase în direcții radiale, adică dinspre centrul spre exteriorul găurii negre. Sunetul rezultat a fost apoi sintetizat pentru a putea fi perceput de urechea umană. (NASA)

3. Racheta Space Launch System (SLS) a fost declarată aptă de zbor pentru misiunea Artemis I, care prevede trimiterea unei capsule Orion fără echipaj uman pe o orbită în jurul Lunii. Racheta se află deja pe rampa de lansare, iar lansarea este programată pentru luni, 29 august, la ora 15:33, ora României. Un articol în limba română despre racheta SLS poți să citești aici. (America Space)

4. NASA a selectat 13 posibile locuri de aselenizare din apropierea Polului Sud pentru misiunea Artemis III, care ar urma să aibă loc în acest deceniu și să trimită un echipaj de doi oameni pe Lună, printre care și prima femeie. Toate cele 13 locuri sunt considerate semnificative din punct de vedere științific, întrucât se află într-o zonă mereu întunecată a lunii care nu a mai fost explorată de oameni, dar care este bogată în resurse. Selecția locului final de aselenizare va fi făcută după ce NASA va stabili data exactă a misiunii. (NASA)

5. În contextul în care NASA va lansa misiunea Artemis I, China încearcă să țină pasul cu Statele Unite, cel puțin la nivel declarativ. Oficialii agenției spațiale chineze au anunțat că înregistrează progrese la dezvoltarea celor două rachete din cadrul acestui ambițios program. Una dintre rachete va fi folosită cel târziu în 2030 pentru prima misiune chineză cu echipaj uman pe Lună, iar cea de-a doua va fi esențială pentru ca statul chinez să trimită în anii 2030 echipamente pentru o baza lunară. (SpaceNews)

Bonus 1: Inginerii NASA au decis să evalueze starea elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte, care de două luni se află în repaus din cauza sezonului rece și a cantității limitate de energie solară pe care o poate primi. Vestea bună este că testul a fost trecut cu succes: Ingenuity a efectuat un zbor în cadrul căruia s-a ridicat la o înălțime de 5 metri și a parcurs 2 metri în plan orizontal înainte de a ajunge din nou la sol. Durata totală a zborului a fost de 33 de secunde. (JPL)

6. NASA a publicat o imagine cu planeta Jupiter realizată de telescopul spațial James Webb. Imaginea are semnificativ mai multe detalii decât cele transmise anterior de la telescoape sau sonde, iar coloristica este de asemenea mult diferită. Imaginea este o compoziție realizată de NASA pe baza mai multor imagini trimise de James Webb. (NASA)

7. Cercetătorii au creat cea mai detaliată hartă cu depozitele de minerale disponibile pe planeta Marte, la capătul mai multor ani de muncă bazate pe datele trimise de sondele Mars Reconnaissance Orbiter (NASA) și Mars Express (ESA). În mod surprinzător, harta indică prezența pe Marte a sute de mii de depozite minerale acvifere, în special în cele mai vechi părți ale suprafeței sale. Practic, harta demonstrează că, în trecutul geologic, pe Marte a existat apă în numeroase regiuni, iar cercetătorii urmează să aproximeze și cantitatea de apă care se afla pe planetă. (Science Alert)

8. Cele mai recente date transmise de telescopul spațial James Webb nu infirmă teoria Big Bang, în ciuda unor articole din presa internațională. Cu toate acestea, telescopul a oferit câteva informații care nu respectă modelul standard acceptat pentru formarea Universului. Astfel, telescopul a descoperit mai multe galaxii îndepărtate decât se anticipa, în contextul în care se consideră că după Big Bang a existat o perioadă în care primele stele și galaxii nu se formaseră încă. Iar aceste galaxii timpurii care au fost descoperite sunt mult mai “mature” decât ar fi trebuit să fie pe baza modelului standard de formare a Universului. (Universe Today)

9. O echipă internațională de cercetători a descoperit o potențială exoplanetă cu o suprafață acoperită integral din oceane. Exoplaneta a primit numele TOI-1452b și se află într-un sistem binar la circa 100 de ani lumină de Pământ, într-o zonă considerată prielnică vieții. În cazul în care se va confirma prezența oceanelor, exoplaneta ar putea deveni o nouă țintă pentru a descoperi forme de viață în Univers. (Futurism)

10. Telescopul spațial James Webb a trimis o imagine spectaculoasă cu galaxia NGC 1365, despre care se știe că are o gaură neagră supermasivă. Galaxia are un diametru de peste 200.000 de ani lumină, astfel că este de ouă ori mai mare decât galaxia Calea Lactee, iar forma sa este asemănătoare literei Z. (Phys)

Bonus 2: NASA a publicat un document oficial prin care solicită companiilor interesate să formuleze planuri cu privire la cea mai eficientă opțiune tehnică pentru a scoate Stația Spațială Internațională (ISS) de pe orbita Pământului. Teoretic, NASA va continua exploatarea ISS până în anul 2030, însă agenția solicită că planurile să fie puse la punct “cât mai repede posibil”. (Earth Sky)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a publicat versiunea finală a primei imagini realizate de telescopul James Webb – Cronica Spațială
Topul celor mai importante evenimente spațiale ale anului 2021 – Cronica Spațială
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău