Astronomii au obținut cea mai detaliată hartă cu roiul de galaxii Perseus – Cronica Spațială

1. Astronomii au folosit noul telescop Euclid pentru a obține cea mai detaliată imagine cu galaxii din roiul cu galaxii Perseus, situat la 240 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Imaginea conține 1.000 de galaxii în prim plan și alte peste 100.000 de galaxy în background, fiecare dintre ele cu sute de miliarde de stele. (ESA)

2. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară oxigen atomic în atmosfera planetei Venus, în partea luminată permanent de Soare. Oxigenul atomic este compus dintr-un singur atom de oxigen, diferit de oxigenul molecular din atmosfera Pământului, iar până acum fusese descoperit pe Venus doar pe partea sa întunecată. (Reuters)

3. NASA a lansat serviciul de streaming NASA+, care poate fi accesat gratuit inclusiv din România. Noua platformă include știri despre spațiu, evenimente transmise în direct, printre care și unele activități extravehiculare de pe Stația Spațială Internațională, interviuri și mini-serii. (NASA+)

4. NASA încearcă să dezvolte o tehnologie care să permită generarea și stocarea de oxigen din solul lunar, iar acest lucru este considerat esențial pentru o viitoare colonie pe satelitul natural al Pământului. Agenția americană consideră că va identifica o metodă, mai ales că a reușit deja să producă oxigen pe Marte, cu ajutorul instrumentului MOXIE. (NASA)

5. Astronomii au identificat o galaxie în Univers care seamănă foarte bine cu galaxia noastră, Calea Lactee. Noua galaxie spiralată ceers-2112exista deja cu 11,7 miliarde de ani în urmă, când Universul avea doar 15% din vârsta actuală. (Space)

6. Cercetătorii care utilizează Telescopul Event Horizon și care au realizat prima imagine cu o gaură neagră supermasivă au efectuat acum un nou studiu pe acest subiect. Cercetătorii au simulat modul în care câmpurile electrice de lumină se rotesc în jurul găurii negre supermasive. Lumina respectivă conține informații despre câmpurile magnetice și particulele accelerate aproape de viteza luminii în jurul găurii negre. (ALMA Observatory)

7. NASA a anunțat că în următoarele luni va transmite în direct modul în care asamblează noul rover robotic lunar VIPER, care urmează să fie lansat spre Lună în noiembrie 2024. În ultimele luni, componentele individuale ale roverului au fost testate, iar acum urmează partea de asamblare, care va avea loc la Centrul Spațial Johnson din Houston. (NASA)

8. Sonda spațială Juno a observat că vânturile de pe Jupiter penetrează atmosfera, ceea ce ar putea permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine interiorul planetei. În plus, datele au scos în evidență că vânturile atmosferice “suflă” într-o formă “cilindrică”, întrucât se mișcă în paralel cu axa de rotație a planetei. (Jet Propulsion Laboratory)

9. Agenția Spațială Europeană a anunțat că va începe o competiție pentru dezvoltarea unei capsule reutilizabile pentru transportul de marfă pe Stația Spațială Internațională. Obiectivul este ca prima livrare de marfă să aibă loc în 2028, iar pe termen lung planul este ca această capsulă reutilizabilă să fie convertită pentru a putea transporta pasageri umani în spațiu. (SpaceNews)

10. Camera Reprezentaților din Congresul SUA intenționează să ofere pentru NASA întregul buget de aproape un miliard de dolari necesar pentru misiunea Mars Sample Return, care prevede aducerea pe Pământ de mostre de rocă de pe Marte. În schimb, Camera Reprezentaților propune anularea colaborării cu Agenția Spațială Europeană pentru dezvoltarea unei misiuni pe Marte. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Sonda Juno a trecut la numai 1000 de kilometri de satelitul Ganymede al planetei Jupiter – Cronica Spațială
Rocile colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și carbon – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău