Peste 300.000 de demonstranţi pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a declarat că peste trei milioane de români vor avea pensii mai mari anul viitor. “Datorită faptului că va creşte punctul de pensie, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună”, a completat ministrul. (News.ro)

2. Numărul de salariați din afara Uniunii Europene cu contracte de muncă active în România a ajuns, la mijlocul acestui an, la 104.207 persoane, după ce în ultimii 2 ani Guvernul a stabilit anual o limită de 100.000 de avize muncă pentru acești muncitori. (Profit.ro)

3. Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1, susţine că liberalii trebuie să vină cu candidaţi propriii la toate primăriile de sector şi la Primăria Capitalei. Burduja propune ca partidele de dreapta să organizeze o confruntare internă în Bucureşti pentru a stabili candidatul la primăria generală. Întrebat ce-i reproşează lui Nicuşor Dan, liderul PNL Sector 1 a răspuns: ”Lentoarea proiectelor. Are mai puţin de 2 km de reţea de termoficare reabilitaţi pe fonduri europene”. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au identificat o galaxie în Univers care seamănă foarte bine cu galaxia noastră, Calea Lactee. Noua galaxie spiralată ceers-2112 exista deja cu 11,7 miliarde de ani în urmă, când Universul avea doar 15% din vârsta actuală. (Space)

4. Numărul clienţilor care au cumpărat de ”Black Friday 2023”, pe 10 noiembrie, a fost de 600.000, cu aproape 50.000 mai mulţi decât anul trecut, iar valoarea produselor achiziţionate s-a ridicat la 731 milioane de lei, arată datele finale ale campaniei derulate de eMag. (G4Media)

5. Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancarede un miliard de dolari din Republica Moldova, a cerut ca reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Janis Mazeiks, să fie declarat persona non grata pe teritoriul ţării. Într-o replică acidă, diplomatul l-a îndemnat pe Ilan Şor să revină în Moldova, pentru că aici „îşi poate petrece următorii 15 ani fără să îşi schimbe locaţia”. (Hotnews)

6. Un ofițer militar ucrainean de rang înalt cu legături strânse cu serviciile de informații ale țării a coordonat echipa care a sabotat gazoductul Nord Stream anul trecut, potrivit unor oficiali din Ucraina și europeni, precum și altor persoane care cunosc detaliile operațiunii secrete. (WashingtonPost)

Știrea Hope.ro: Bhutan devine prima țară care sterilizează toți câinii vagabonzi.

7. Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, a prezentat o propunere prin care Ucraina să adere la alianţa militară, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Rasmussen spune că această aderare parţială ar trimite un avertisment Moscovei că nu poate împiedica Ucraina să adere la NATO. (News.ro)

8. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut sâmbătă, la Riad, ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă” din cauza operaţiunii ei armate în Fâşia Gaza. Raisi a chemat de asemenea ţările musulmane să se pregătească să-i „înarmeze pe palestinieni” dacă „crimele de război” ale Israelului continuă. (Digi24)

9. Peste 300.000 de demonstranţi pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei. Poliția a arestat aproape 100 de contra-protestatari de extremă dreapta pentru a-i împiedica să atace mitingul principal. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România s-a calificat la barajul pentru Grupa Mondială a Billie Jean King Cup la tenis feminin, după victoria din Serbia, cu 4-0. Punctul decisiv a fost adus de Jaqueline Cristian. Ea a învins-o pe Lola Radivojevic, în trei seturi, 7-5, 4-6, 7-5.

10. Agenţii FBI au confiscat telefonul mobil și un iPad de la primarul oraşului New York, Eric Adams. Autorităţile federale desfăşoară o investigaţie pentru a stabili dacă în campania electorală a lui Eric Adams, din 2021, acesta a primit finanțări ilegale de la guvernul turc. (WSJ)

Fotografia dimineții: Premierul Marcel Ciolacu a publicat fotografii luând prânzul, în Spania, cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz, pe care l-a numit “un prieten şi un susţinător în aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen”:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: PNL va fi principalul partid al unei coaliţii care va guverna România mult mai bine – Cronica dimineții
ONU: Prețul alimentelor a crescut, în martie, cu 13%, un nivel record – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău