Astronomii cred că au descoperit prima planetă din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială

1. O echipă de astronomi crede că a descoperit prima planetă din afara galaxiei noastre. Astronomii au analizat cu raze X un sistem binar din galaxia Whirlpool, situată la circa 30 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. În timpul analizei de date, astronomii au observat o scădere de luminozitate în cadrul sistemului binar, fenomen care în mod tradițional se petrece atunci când o planetă trece prin fața unei stele. Potențiala planetă a primit deja și un nume: M51-ULS-1b. Astronomii vor continua însă să analizeze datele pentru a fi siguri de această descoperire. (EarthSky, studiul complet publicat în Nature, The Cosmic Companion)

2. Astronomii au descoperit dovezi ale unei coliziuni între o planetă de dimensiunile Pământului și o posibilă planetă mai mică în urma căreia atmosfera planetei mai mari s-a “evaporat”. Evenimentul s-a petrecut cu numai 200.000 de ani în urmă și este evidențiat de faptul că steaua care orbitează planeta respectivă, HD 172555, este înconjurată de oxid de siliciu, un gaz care provine din vaporizarea rocilor. (The Universe Today)

3. Astronomii au descoperit cea mai tânără planetă pe care au observat-o vreodată. Aceasta a primit numele 2M0437b, se află la 450 de ani lumină distanță și are dimensiuni mai mari decât Jupiter. Planeta s-a format cu numai câteva milioane de ani în urmă, ceea ce reprezintă un interval de timp foarte scurt la scara Universului. (Futurism)

4. Astronomii au reușit să înțeleagă motivele pentru care asteroidul Bennu are o suprafață plină de roci, în locul regolitului tradițional identificat pe astfel de corpuri cerești. Datele analizate de cercetători au relevat că rocile poroase sunt responsabile pentru absența regolitului de pe suprafața asteroidului. (NASA)

5. NASA a publicat noi informații despre planeta Jupiter pe baza datelor obținute de la sonda spațială Juno. Una dintre cele mai interesante noutăți este o hartă 3D a atmosferei planetei. Cu această ocazie, cercetătorii au descoperit că Marea Pată Roșie de pe Jupiter are o adâncime cuprinsă între 300 și 500 de kilometri. (Phys)

6. NASA face planuri pentru cea mai ambițioasă misiune interstelară din istorie. Noul proiect se numește Interstellar Probe și presupune lansarea unei sonde capabile să călătorească în spațiu cu o viteză de două ori mai mare decât Voyager 1, ceea ce înseamnă că ar putea călători aproximativ 55 de miliarde de kilometri în primii 50 de ani de activitate. Noua sondă ar urma să fie lansată în anii 2030. (ZME Science)

7. Blue Origin a anunțat că intenționează să construiască propria stație spațială după jumătatea acestui deceniu. Stația spațială se va numi Orbital Reef și va putea acomoda până la 10 persoane simultan, cu zone separate pentru muncă și locuit. Compania lui Jeff Bezos își propune astfel să ofere un “teren de joacă” pentru cercetători, dar și pentru clienții comerciali și industriali și pentru turiști. (The Verge)

8. NASA a montat capsula Orion pe racheta Space Launch System ca parte a pregătirilor pentru prima misiune din programul Artemis. Misiunea Artemis 1 va avea ca scop lansarea capsulei Orion fără echipaj uman și efectuarea unei orbite în jurul Lunii, înainte de revenirea pe Pământ. Anterior, NASA a confirmat că Artemis 1 va avea loc cel mai devreme în 12 februarie 2022. Planul actual este ca NASA să trimită din nou oameni pe Lună cu misiunea Artemis 4 în cursul anului 2024. (The Guardian)

9. O erupție solară care a avut loc joi a fost catalogată drept cea mai puternică erupție din acest ciclu solar. Erupția a provocat o întrerupere temporară a comunicațiilor radio în America de Sud, partea globului care primea lumina solară în acel moment. O ejecție de masă din cadrul erupției ar putea ajunge pe Pământ sâmbătă sau duminică și ar putea perturba comunicațiile bazate pe sateliți. (Space)

10. Rusia a anunțat că este pregătită să accepte să trimită proprii cosmonauți în spațiu cu naveta spațială Crew Dragon dezvoltată de SpaceX. Anunțul vine la capătul unei perioade destul de tensionate între ruși și americani inclusiv în privința cooperării spațiale. SpaceX a trimis deja de patru ori oameni în spațiu cu această capsulă pentru NASA. (Futurism)

Ți-ar mai putea plăcea
India a devenit prima țară care aselenizează la Polul Sud – Cronica Spațială
NASA analizează locul exact în care va fi amplasată baza Artemis Base Camp în cadrul misiunii umane pe Lună – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău