Austria își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria – Cronica serii

1. Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) susține că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie. (G4Media)

2. Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, transmite publicația Die Presse. (Profit.ro)

3. România se află între țările din UE cu cea mai importantă creștere la capitolul construcții. Lucrările de construcţii au crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi au scăzut cu 0,3% în zona euro, în septembrie comparativ cu perioada similară din 2022. Slovenia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cea mai importantă creştere, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). (Digi24)

4. Analizele Băncii Naționale a României arată că este probabil să asistăm în perioada următoare la o creștere a numărului insolvențelor, evoluție ce ar fi în linie cu așteptările la nivel european, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR. (Profit.ro)

Stirea Hope.ro: Pe unele trasee din capitala Franței, circulă mai multe biciclete decât mașini, după o creștere a traficului de biciclete care a accelerat în pandemie.

5. Președintele PNL Nicolae Ciucă i-a cerut lui Nicușor Dan să se înscrie în PNL pentru ca partidul să-l susțină la Primăria Capitalei. Rareș Bogdan și Dan Motreanu au refuzat ofertele venite din partea conducerii PNL de a prelua șefia organizației din Capitală și de a-și asuma o candidatură la Primărie. (Libertatea)

6. PNL Sector 1 a acuzat-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că dă un ”tun de 100 de milioane de euro din banii cetăţenilor”, pentru că ”oferă într-un mod total netransparent 100 de milioane de euro pentru repararea sau înlocuirea lifturilor din sector, fără licitaţie, fără circuitul banilor publici”. (News.ro)

7. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni la Kiev într-o vizită neanunţată în prealabil, cu scopul de a asigura Ucraina că sprijinul SUA în faţa invaziei Rusiei va continua. (News.ro)

8. Pământul a depăşit pentru prima dată pragul crucial de 2 grade Celsius faţă de era preindustrială. Temperatura Pământului a depăşit pentru o scurtă perioadă de timp un prag crucial despre care oamenii de ştiinţă avertizează de zeci de ani că ar putea avea un impact catastrofal şi ireversibil asupra planetei şi a ecosistemelor sale. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Publicația științifică Nature a retras o controversată lucrare în care o echipă de cercetători americani pretindea că a creat un material supraconductor la temperatura camerei. Retragerea lucrării a survenit după ce alte echipe de cercetători nu au putut ajunge la aceleași rezultate. (SCMP)

9. Șefa Bisericii Protestante germane, Annette Kurschus, suspectată că a acoperit abuzuri sexuale, și-a anunțat luni demisia. Annette Kurschus a fost acuzată că ar fi știut cu mulți ani în urmă că un fost angajat al bisericii era suspectat de comportament sexual agresiv, dar nu a luat nicio măsură împotriva acestuia. (G4Media)

10. O ceremonie interesantă a avut loc la încheierea vizitei oficiale a preşedintele Klaus Iohannis în Republica Unită a Tanzaniei. Pe lângă ceremonia oficială, Klaus și Carmen Iohannis au avut parte de o surpriză inedită la petrecerea de adio din Zanzibar. Două înregistrări video arată un grup de localnici care strigă diverse urări în jurul unor tablouri cu chipurile președintelui și a soției sale. Mai apoi, localnicii sar cu tablourile lui Klaus și Carmen Iohannis în apă, strigând „Hakuna matata”, o expresie care înseamnă „Fără probleme, totul este bine”. (Spotmedia)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ISIS mai controlează 700 metri pătrați în Siria
România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru – Cronica serii