Austria nu renunța la vetoul împotriva României privind aderarea și cu granițe terestre la Schengen – Cronica serii

1. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, insistă asupra vetoului țării sale cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Karner a declarat luni că Austria se va opune în continuare aderării depline la Schengen. (Digi24)

2. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în decembrie 2023, de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023, 64% dintre acestea fiind în administrația publică centrală. (Profit.ro)

3. Senatorii puterii au adoptat un proiect legislativ inițiat de UMDR care prevede că alegerile pentru funcția de președinte al României să poată avea loc cu cel mult 3 luni înainte de data încheierii mandatului șefului statului și nu doar în luna anterioară încheierii mandatului acestuia. Votul deschide calea pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie. (Profit.ro)

4. La finalul anului trecut, în România existau 110.355 de prosumatori, după cum arată datele oficiale centralizate de ANRE. Puterea lor instalată a ajuns la un total de 1.442 de MW, același cu puterea cumulată a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. (Hotnews)

5. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a afirmat, luni, la bilanţul activităţii instituţiei că, în 2023, au fost 2.259 de dosare soluţionate faţă de 2.087 în anul 2022. El a mai amintit că numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257 şi a concluzionat că DNA a lucrat mai bine şi mai intens în 2023. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mai multe incidente provocate de mașinile autonome Waymo au stârnit îngrijorarea oficialilor publici din Statele Unite. Într-un timp scurt, acestea au lovit un biciclist, o camionetă și o poartă de acces. (National Post)

6. Regia Protocolului de Stat investește în secret 9 milioane de euro în transformarea unui sediu de partid din București într-o reședință de familie. Conform mai multor surse imobilul va fi reședința președintelui Iohannis după terminarea mandatului. (G4Media)

7. Kremlinul a afirmat luni că ideea unor negocieri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei este ridicolă. (Digi24)

8. Ungaria a votat luni aprobarea aderării Suediei la NATO, punând la capăt celor aproape 2 ani de discuții diplomatice. Suedia va deveni astfel cea de-a 32 țara membra NATO. (CNBC)

9. Turcia și țările arabe au cerut luni Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga să declare ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene ca fiind ilegală, instanța internațională urmând să încheie vineri audierile în acest caz adus în fața sa. (Hotnews)

10. Ratingul de vârstă pentru filmul „Mary Poppins” a fost majorat în Marea Britanie din cauza limbajului discriminatoriu, la aproape 60 de ani de când a fost lansat. British Board of Film Classification a decis ridicarea ratingului la PG (recomandă îndrumarea părinţilor, din cauza folosirii unui limbaj discriminatoriu), de la U, care înseamnă că nu există niciun material susceptibil să jignească sau să dăuneze. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria se opune începerii negocierilor de aderare accelerată la UE cu Ucraina şi Republica Moldova – Cronica serii
Cronica serii – Isărescu: inflatie de 3.5% si crestere de 4% pentru anul acesta

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău