Avem cel mai mic număr de studenți înregistrat în ultimii 21 de ani – Cronica serii

1. Supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, care au suferit răni grave în seara de 30 octombrie 2015, cer ca statul român să le asigure costul tratamentelor de care au nevoie pe toată durata vieții, nu doar până la finalul anului 2020. (Hotnews)

2. Astăzi a început noul an universitar. Pe fondul declinului demografic, dar și al migrației tinerilor, numărul studenților români care sunt la facultate, în ciclul universitar de studii pentru licență, a scăzut la 377.370 de persoane. Este cel mai mic număr de studenți din 1998. (Edupedu)

3. Comisia juridică din PE a decis că Rovana Plumb şi Laszlo Torcsanyi nu sunt potriviţi pentru posturile de comisari europeni. Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă la consultări pe tema persoanei nominalizate pentru postul de comisar european. (News.ro)

4. Conform BNR, investiţiile străine directe în România au crescut anul trecut, faţă de anul precedent, cu 9,8%, la 5,266 miliarde euro. (News.ro)

5. Petrolul, gazele naturale și cărbunele generează 81% din energia la nivel mondial. Acest procent nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani. (Axios)

6. Rata şomajului a scăzut în august la 3,8%, date ajustate sezonier, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de iulie (News.ro). Rata șomajului în UE a ajuns la cel mai redus nivel din ianuarie 2000. (Profit.ro)

7. Economia Regatului Unit a scăzut în trimestrul al doilea cu 0.2%. Este prima scădere din ultimii 7 ani. (Bloomberg)

8. Ministrul britanic al Finanţelor Sajid Javid a declarat că nu crede că există cineva care să ”ştie cu adevărat” cât ar costa economia britanică un Brexit fără acord, care rămâne, în opinia sa, ”o posibilitate”. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Congresul american a cerut lămuriri de la Google cu privire la implementarea protocolului DNS-over-HTTPS în browser-ul Chrome. Tehnologia are scopul de a crește securitatea și intimitatea utilizatorilor și va fi folosită inclusiv de Mozilla, în Firefox. ISP-urile sunt însă îngrijorate că ele nu vor mai avea acces la datele utilizatorilor și încearcă să împiedice implementarea acestui standard. (WSJ)

9. Bangkok, capitala Thailandei, a înregistrat în această dimineață un nivel al poluării de 5 ori mai mare decât valorile normale. Premierul Thailandei le-a recomandat locuitorilor să poarte măști de protecție. (WashingtonPost)

10. China se pregătește să inaugureze cel mare telescop astronomic din lume. FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), cum a fost numit telescopul, a trecut cu brio un ultim set de teste tehnice și va fi lansat luna viitoare. FAST va putea analiza unde radio pe o rază de două ori mai mare fostul cel mai mare telescop astronomic, Observatorul Arecibo, din Puerto Rico. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Preţurile alimentelor au înregistrat, luna trecută, cea mai mare creștere din ultimii şase ani la nivel mondial – Cronica serii
Facebook rămâne cea mai folosită rețea socială pentru derularea campaniilor de dezinformare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău