IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat azi că, dacă această rectificare intră în vigoare în forma decisă de Parlament, ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene, pentru că încălcăm tratatele europene şţi cu siguranţă, agenţiile de rating ne vor retrograda. El a subliniat că îşi doreşte după alegeri un Guvern solid, argumentând că mai bine ar fi un mandat mai lung şi o continuitate în reformarea sistemului de sănătate, dacă vrem să ajungem vreodată la nivelul la care s-a ajuns în partea mai vestică. El a precizat că nu vede motive pentru un aşa-numit lockdown. (News.ro)

2. Primul tunel montan de autostradă din România va fi construit pe Lotul 3 al autostrăzii A1 Pitești – Sibiu. Cei 37,4 km de la Tigveni la Cornetu au fost scoși la licitație pentru o valoare cuprinsă între 1,1 și 1,2 mld de euro, cea mai mare licitație ca valoare lansată vreodată de CNAIR. Contractul, cu o durată de proiectare și execuție de minim 45 de luni și maxim 77 de luni, prevede realizarea dublului tunel de 1,7 km de la Poiana, a 48 de poduri și viaducte de autostradă, un ecoduct, două noduri rutiere și numeroase alte lucrări. (Hotnews)

3. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis azi că orele se vor derula online, în 25, 28 şi 29 septembrie, în toate unităţile de învăţământ în care vor fi amenajate secţii de votare. (News.ro)

4. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,9% față de iulie și cu 3,7% față de anul anterior în august, la 274,5 miliarde de lei, pe fondul accelerării împrumuturilor pentru firme, și a ajuns peste nivelul de dinainte de declanșarea crizei COVID-19 din primăvară. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Doi angajați ai platformei de ecommerce Shopify au furat datele a peste 100 de magazine online, compromițând datele personale ale clienților și intrând în posesia istoricului de tranzacții al magazinelor vizate. Shopify nu spune exact câte magazine au fost vizate, ci doar că numărul acestora este sub 200 și că datele financiare, inclusiv cele ale cardurilor, nu au fost accesate. (Bloomberg)

5. Ministru Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că au existat trei cazuri infectare cu noul coronavirus la rezidenţi de la Spitalul Elias, care nu au fost raportate, iar DSP face o anchetă în acest caz. (News.ro)

6. Johnson & Johnson a anunțat azi că a început astăzi faza finală a testelor pentru vaccinul împotriva Covid-19. 60.000 de voluntari de pe 3 continente vor participa la testare. Este cel de-al patrulea vaccin împotriva noului virus care a început faza finală de teste în SUA. (WSJ)

7. IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei, la mijlocul lunii mai. Astfel, comparativ cu luna iulie, evoluția cifrei de afaceri în august a fost una negativă, de -13,85%, iar cea anuală și-a menținut trendul, înregistrând -3,76%. (Profit.ro)

8. Doar 13% dintre cele 9,1 milioane de locuințe din România au fost construite în ultimii 30 de ani, conform stocului total de locuințe calculat de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

9. Facebook este dispusă să ia măsuri excepționale, dacă alegerile din SUA vor genera haos sau confruntări violente de stradă, mergând până la restricționarea drastică a transmiterii conținutului în cadrul rețelei sociale. Compania americană nu exclude ca aceste escaladări să fie generate chiar de politicieni, precum Donald Trump, care ar putea cere oamenilor să conteste alegerile și să genereze o criză constituțională, dacă pierde. (FT)

10. În ciuda pandemiei de coronavirus, prequelul serialului HBO de succes „Game of Thrones” va fi gata, aşa cum era prevăzut, în doi ani, a confirmat Casey Bloys, preşedintele HBO, pentru Deadline. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Florin Cîţu vrea ca accesul în magazine să se facă pe baza certificatului verde – Cronica serii
Guvernul a împrumutat în luna octombrie 4,64 miliarde lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău