Averea românilor a continuat să crească pe parcursul lui 2023 – Cronica dimineții

1. Analiștii Erste Group Research estimează pentru România, în 2024, o creștere economică de 3,3%, cea mai mare din Europa Centrală și de Est. Pentru 2025, creșterea produsului intern brut (PIB) ar urma să se detașeze de plutonul restul țărilor din ECE, cu un avans de 4,8%. (Cursdeguvernare)

2. Averea românilor a continuat să crească pe parcursul lui 2023, la fel cum s-a întâmplat și în 2022, mai ales pe fondul inflației, care a crescut prețul activelor. Avuția netă, care reprezintă diferența dintre active și datorii, a crescut cu 17% la jumătatea anului față de aceeași perioadă din 2022 de la circa 70.750 de lei/cap locuitor la 83.000 de lei (aproape 16.800 de euro). (Profit.ro)

3. România a rămas, în 2022, al șaptelea mare producător agricol din Uniunea Euopeană, cu o producție în valoare de de 22,2 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. (Profit.ro)

4. România a semnat un contract de 328 milioane de euro cu Rheinmetall AG pentru revizuirea sistemelor de artilerie de apărare aeriană ale țării, a anunțat vineri producătorul german de armament. (Economedia)

Știrea Hope.ro: O grupare anti-braconaj, compusă exclusiv din femei, operează în Africa de Sud

5. Anca Dragu, ex-ministru de Finanțe și ex-președinte al Senatului României, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova, pentru un mandat de 7 ani. Dragu a fost ministru în Guvernul condus de Dacian Cioloș, care a recomandat-o acum, la rândul său, președintelui Moldovei pentru această funcție. (Profit.ro)

6. Parlamentul olandez a aprobat târziu poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a anunţat ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov. Potrivit lui Stoianov, poziţia Austriei este acum singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen. (News.ro)

7. Consiliul de Securitate al ONU a cerut, într-o rezoluţie, un ajutor umanitar ”la scară mare” în Fâşia Gaza, dar nu şi un armistiţiu. Rezoluţia a fost adoptată cu 13 voturi. SUA şi Rusia s-au abţinut de la vot. (News.ro)

8. Moartea lui Evgheni Prigojin a fost ordonată de șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Puțin, conform surselor The Wall Street Journal, care citează serviciile secrete occidentale și un ofițer de informații rus. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: Filmul cu supereroi “Aquaman and the Lost Kingdom” (“Aquaman și regatul pierdut”) este premiera săptămânii în cinematografele din România. Jason Momoa revine în rolul lui Aquaman, care apelează la fratele său Orm pentru o nouă confruntare cu Black Manta, care deține o putere malefică.

9. Rusia ar putea rupe legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov. (News.ro)

10. Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat vineri să se pronunţe de urgenţă asupra faptului dacă Donald Trump era protejat de imunitatea prezidenţială atunci când a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020. Decizia îl avantajează pe Trump, care speră să amâne începutul procesului în acest dosar. (News.ro)

Fotografia dimineții – De pe munţii Făgăraş, fotograful Daniel Opaiț a surprins crestele Munţilor Rodnei şi Ţibleş, la peste 220 de kilometri distanţă:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat ieri înca 2 miliarde de euro – Cronica dimineții
30 de ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău