Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă

Europa

1. Președintele francez Emmanuel Macron a făcut o vizită în Beirut, Liban, azi, unde a solicitat sprijin internațional, după explozia masivă care a devastat capitala libaneză. Acesta a spus că ”Libanul nu este singur”, însă a avertizat că țara va ”continua să se scufunde”, dacă nu implementează reforme urgente. (France24)

2. Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială. Cu toate acestea va fi cea mai mare scădere anuală într-un secol. (BBC)

SUA

3. Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut ca magazinele americane de aplicații mobile să interzică aplicații deținute de China, precum TikTok și WeChat, în contextul efortului administrației Donald Trump de a limita accesul tehnologiei fabricată în China în Statele Unite (Link). Ministrul de externe chinez Wang Yi a numit inițiativa ”un caz de bullying clasic”. (Reuters)

Orientul Mijlociu

4. Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că SUA va trimite o rezoluție Consiliului de Securitate al ONU pentru a urgenta extinderea interzicerii vânzărilor de arme asupra Iranului, embargo care expiră în octombrie. (Link)

5. Mulțimi furioase adunate pe străzile din Beirut, în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Liban, i-au cerut acestuia să pună capăt ”regimului” politicienilor pe care îi acuză de corupție și de afundarea țării în dezastru. (Reuters)

Asia

6. Mii de femei au protestat în mai multe orașe din Turcia, în contextul unor frustrări în creștere cu privire la violența de gen și a unor informații că Turcia s-ar putea retrage din Convenția de la Istanbul, care are ca scop prevenirea violenței împotriva femeilor. Conservatorii turci consideră că această convenție subminează structura familiei. (AlJazeera)

7. Japonia a comemorat șaptezeci și cinci de ani de când SUA au aruncat prima bombă atomică deasupra Hiroshimei, cu festivități reduse din cauza pandemiei coronavirus. Primarul din Hiroshima Kazumi Matsui a făcut un apel la societate să ”respingă naționalismul egocentric” și a cerut țărilor, inclusiv Japoniei, să ia mult mai serios dezarmarea nucleară. (Link)

Africa

8. Organizații ale societății civile din Togo pretind că guvernul a spionat cetățenii, inclusiv opozanții săi și lideri catolici, parte a unui atac internațional de spionaj care implică serviciul de mesagerie WhatsApp. (France24)

America Latină

9. Autoritățile mexicane au anunțat că un jurnalist a fost împușcat și ucis de atacatori neidentificați în statul Michoacan, la câteva zile după ce un alt jurnalist mexican a fost omorât. Bărbați înarmați au atacat de asemenea sediul central al unui ziar din Guerrero, săptămâna aceasta. Mexic este una dintre cele mai periculoase țări pentru lucrătorii din media, conform organizației de monitorizare Reporteri fără Frontiere. (Link)

10. Curtea Supremă a Braziliei a dat guvernului treizeci de zile pentru a dezvolta măsuri de protejare a populațiilor indigene de coronavirus. Virusul a infectat mai mult de douăzeci și două de mii de persoane indigene din Brazilia și riscă să anihileze unele triburi. (Reuters)

Global

Bonus: Un top al celor mai bune știri din 2020 făcut de Euractiv. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă
Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău