India vrea să reducă accesul investitorilor chinezi pe piața indiană – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Ungaria va convoca ambasadorii din cinci state nordice pentru a discuta despre criticile aduse de aceștia controversatei legi care îi dă puteri nelimitate premierului Viktor Orban să conducă țara prin decret, fără să mai aibă nevoie de aprobarea Parlamentului. ”Când țările folosesc situația COVID-19 pentru acțiuni care subminează drepturi fundamentale, insistăm să atragem atenția asupra acestui fapt”, a declarat ministrul de externe danez Jeppe Kofod pentru Reuters. Miniștrii de externe ai Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei au transmis o scrisoare comună în care spun că domnia legii trebuie respectată chiar și în situații de urgență. (NYTimes)

SUA

2. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo va efectua o vizită în Israel, unde se va întâlni cu liderii noului guvern, Benjamin Netanyahu și Benny Gantz. Vizita acestuia a determinat o amânare a instalării noului guvern israelian pentru o zi, ceremonia urmând să aibă loc joi. (TimesofIsrael)

Orientul Mijlociu

3. Două comunități ultra-ortodoxe din Israel dețin 37% din totalul cazurilor de decese cauzate de COVID-19, în Ierusalim și Bnei Brak. Într-o statistică a ministerului sănătății, patru din șapte orașe cu cele mai multe cazuri de infecții raportate sunt din comunități ultra-ortodoxe din Bnei Brak, Modiin Illit, Elad și Beitar Illit. În Ierusalim cele mai multe cazuri s-au raportat în cartierele ultra ortodoxe. (TimesofIsrael)

4. Trei state arabe, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Kuwait au solicitat în mod activ cooperarea cu sistemul de sănătate israelian pentru instalarea unor echipamente medicale avansate pentru confruntarea cu pandemia coronavirus. (TimesofIsrael)

Asia

5. Credincioșii musulmani din Sri Lanka sunt revoltați de impunerea unei reguli privind arderea cadavrelor persoanelor decedate din cauza COVID-19 și consideră că sunt deprivați de drepturi religioase minime, prin imposibilitatea de a-și îngropa apropiații uciși de virus. Aceștia au solicitat autorităților să ia toate măsurile necesare astfel încât oamenii să nu fie dezumanizați. (AlJazeera)

6. India vrea să reducă accesul investitorilor chinezi pe piața indiană. Mai multe țări, printre care Italia, Germania, Australia și Japonia, caută mecanisme prin care să poată bloca accesul unor investiții strategice ale autorităților din Beijing în domenii strategice. (Link)

7. Japonia a protestat față de un incident avut loc săptămâna trecută, în care vase ale guvernul chinez au urmărit un vas de pescuit japonez în apele teritoriale japoneze din jurul insulelor Senkaku. Japonia a solicitat Chinei, prin canale diplomatice, să părăsească apele sale teritoriale și să înceteze urmărirea navelor sale. Insulele Senkaku sunt pretinse și de China. Un oficial al cabinetului de afaceri externe japonez Yoshihide Suga a solicitat ca, pentru a preveni vătămarea cooperării sino-japoneze, “e nevoie de acțiuni pozitive dinspre partea chineză”. (Link)

8. Autoritățile din Hong Kong au declarat luni că au arestat 230 oameni în timpul unor proteste pro-democrație care au avut loc în weekend. (Reuters)

Africa

9. China a livrat mai multe echipamente și produse medicale armatei Africii de Sud, ca semn al cooperării sporite dintre cele două state. (Link)

America Latină

10. Crima organizată din America Latină s-a reprofilat pe infracțiuni de securitate cibernetică, contracte false și furt de echipamente medicale, din cauza dificultăților de a continua activitățile obișnuite de contrabandă, trafic de droguri, extorcarea unor victime și transfer de migranți ilegali peste granițe. (Link)

Global

Bonus: Siria și Rusia au fost acuzate luni de Amnesty International de crime de război. În ultimul an există probe pentru 18 atacuri în nordul Siriei conduse de guvernul sirian și de forțe rusești asupra unor facilități medicale și școli. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Maia Sandu a promis să echilibreze legăturile cu Occidentul și Rusia – Cronica Externă
Președintele Iranului: Nu există ”niciun dubiu” că administrația Biden va reveni în acordul nuclear din 2015 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău