Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finele acestui an – Cronica serii

1. Încălzirea globală accelerează, iar obiectivul unei limitări a acesteia la +1,5°C faţă de nivelul din epoca preindustrială urmează să fie atins către 2030, cu zece ani mai înainte decât previziunile anterioare. Concluzia apare într-un raport al Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei, în care se arată o responsabilitate ”fără echivoc” a omenirii în încălzirea planetei. Aceasta este o ”alertă cod roşu” pentru omenire. Este necesar să însemne ”sfârşitul” energiei fosile, care ”distruge planeta”, a reacţionat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. (News.ro)

2. Exporturile României au crescut cu 26,5% în primele şase luni, la 36,168 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 25,6%, la 46,828 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a informat luni Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Românii ar fi cheltuit $1,8 miliarde pentru educație în 2020, iar până la finalul anului 2025 acestea vor depăși $2,2 miliarde, conform unui raport PayU, liderul plăților online din România. (StartupCafe)

4. Federația Sanitas a transmis că 60,14% dintre angajații în Sănătate sunt, fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari. (Profit.ro)

5. Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finele acestui an și de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Guvernatorul Mugur Isărescu indică creșterile de prețuri din energie drept principale responsabile pentru estimarea mai ridicată și admite că cifrele nu arată “chiar frumos”. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Planul administrației SUA de a ajunge la 50% vânzări de mașini electrice, hibride și pe hidrogen până în 2030 ar putea fi prea ambițios. Producătorii auto spun că ar putea ajunge la 40%-50%, dar numai dacă guvernul va lua o serie de măsuri, precum scutiri de taxe și investiții într-o rețea de încărcare. (WSJ)

6. Municipiul Cluj-Napoca a „căzut” pe locul al patrulea în Top 10 localităţi cu cea mai bună acoperire vaccinală, cu 44.41%, pe primele trei poziţii fiind comunele Dumbrăviţa (Timiş) – 49.28%, Rimetea (Alba) – 44.62% şi oraşul Borsec (Harghita) – 44.49%. În Bucureşti, acoperirea vaccinală este de 34.88%. (News.ro)

7. Primăria Capitalei și Asociația ACCEPT au ajuns la o înțelegere privind organizarea marșului Bucharest Pride 2021: evenimentul se va organiza sâmbătă, pe Calea Victoriei, conform tradiției din ultimii ani, cu un număr de maximum 500 de participanți. În schimb, primăria nu va mai transforma Calea Victoriei în zonă pietonală, cum se întâmplă în fiecare weekend, pentru a evita supraaglomerarea zonei și eventuale riscuri pentru participanți. (Digi24)

8. Un bebeluş considerat cel mai mic din lume la naştere a fost externat dintr-un spital din Singapore după 13 luni de tratament intensiv. Când a venit pe lume, Kwek Yu Xuan avea doar 212 grame – greutatea unui măr – şi 24 centimetri lungime. Fetiţa s-a născut la mai puţin de 25 de săptămâni – departe de media de 40. (Hotnews)

9. Costurile curselor cu Uber și Lyft, în SUA, au fost mai mari cu 50% în luna iulie decât în ianuarie 2020, înainte de pandemie, conform unui studiu care a analizat peste 1 milion de chitanțe. Ambele companii pun marea scumpire pe seama deficitului de șoferi, însă, în același timp, spun că a crescut numărul de șoferi înscriși în ultima perioadă cu 30% respectiv 50%. (WSJ)

10. Omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost reținut, duminică noaptea, de polițiști în Grecia.Potrivit acestora, va fi prezentat instanței din Mykonos pentru confirmarea mandatului european de arestare. Săvulescu a fost dat de gol de iubita sa, Antela Martini, pe baza locațiilor indicate pe Instagram, unde a postat imagini din Grecia. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea în UE a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford – Cronica serii
Deficitul bugetar a crescut cu 50% în primele opt luni, până la 21,9 miliarde de lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău