Noua lege a limitării plăților cash ar fi devenit, de departe, cea mai severă din Europa – Cronica serii

1. Noua lege a limitării plăților cash ar fi devenit, de departe, cea mai severă din Europa, în contextul în care România ocupă deja al treilea loc la restricții, după Grecia și Franța, arată o serie de statistici europene. Ministerul de finanțe a anunțat, marți, cu patru zile înainte de intrarea în vigoare a noilor plafoane, că renunță la modificări, deoarece „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”. (G4Media)

2. BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Conducerea Băncii Naționale se așteaptă ca rata anuală a inflației să crească la începutul anului viitor, sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite. (Profit.ro)

3. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele nouă luni din acest an, atât ca serie brută cu 2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,2%. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Startup-ul Prophetic lucrează la o cască ce poate induce vise lucide la cerere. „Din punct de vedere recreațional, este experiența de VR supremă” spune șeful companiei, Eric Wollberg, care amintește și efectele benefice – ajută la PTSD, la reducerea anxietății și la îmbunătățirea stării de spirit, a încrederii, a abilităților motorii și a creativității. (Vice)

4. Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se menţine pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, fiind în creştere uşoară, şi este urmat de Marcel Ciolacu – candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

5. Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat miercuri că nu există indicii că Bulgaria şi România se află pe trasee diferite în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen. (Hotnews)

6. Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei. (Digi24)

7. Republica Moldova „se românizează” şi riscă să devină o nouă victimă a politicii occidentale, a declarat secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev. (News.ro)

8. Pentru prima dată, armata israeliană a anunţat miercuri o pauză umanitară de patru ore în trei mari cartiere centrale din oraşul Gaza, pentru a permite locuitorilor să se aprovizioneze cu apă şi alimente. (News.ro)

Stirea Hope.ro: Portugalia a folosit un week-end întreg doar energie regenerabilă.

9. Miniştrii de externe din G7, grupul celor şapte mari economii democratice, au anunţat că au o poziţie unitară în ceea ce priveşte războiul dintre Israel, condamnând Hamas, susţinând dreptul Israelului la autoapărare şi solicitând „pauze umanitare” pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni disperaţi din Fâşia Gaza. (News.ro)

10. Guvernul slovac a decis să blocheze o livrare importantă de armament în Ucraina, programată de către Executivul anterior, potrivit angajamentelor pe care şi le-a asumat noul premier Robert Fico. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasador SUA: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa – Cronica serii
9.000 de români au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca de aseară până azi la prânz – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău