Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2,5% – Cronica de Business

1. România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi al doilea la grâu şi orz în sezonul 2021/22 arată datele publicate de Comisia Europeană. (Economica)

2. Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2,5%. Piața aștepta o atitudine mai pasivă a băncii centrale în fața inflației ridicate, dat fiind istoricul recent. BNR se așteaptă acum ca inflația să ajungă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, după ce va expira schema de sprijin a consumatorilor de energie. (Profit.ro)

3. Inflația în SUA, care va fi raportată azi pentru ianuarie, este așteptată să ajungă la 7,2%, cel mai ridicat nivel din 1982 până în prezent. (CNBC)

4. Acțiunile Disney au crescut cu aproape 7% după ce compania a anunțat rezultate peste așteptările analiștilor, pe trimestrul 4 al anului trecut. Disney a adăugat 11,8 milioane de abonați în plaftforma Disney+, în timp ce parcurile au performant peste estimări. Veniturile au fost $21,82 miliarde, în creștere de la $16,25 miliarde cât au fost în Q4 2020. (WSJ)

5. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, miercuri, că a aprobat înfiinţarea de noi capacităţi energetice cu putere totală instalată de peste 138 MW. (News.ro)

6. Bursa americană a închis o nouă sesiune pe plus. S&P 500 a crescut cu 1,45%, Dow Jones Industrial a urcat cu 0,9%, în timp ce Nasdaq a crescut cu 2,1%. Toți cei trei indici rămân însă în teritoriu negativ pe acest an. (WSJ)

Bonus: O creștere a contribuției la Pilonul 2 de pensii etapizată, în doi pași, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024, a fost pusă pe masa Guvernului de către administratorii de pensii private, într-o discuție cu premierul Nicole Ciucă, concomitent cu o creștere substanțială a deductibilității pensiilor facultative (Pilonul 3). (Profit.ro)

7. Credit Suisse a raportat o pierdere netă 1,57 miliarde de franci elvețieni ($1,7 miliarde) pe 2021, cu mult peste estimarea analiștilor care se așteptau la o pierdere de 377,95 milioane de franci elvețieni. Banca a anunțat provizioane de 1,1 miliarde de franci elvețieni pentru „litigii”. (CNBC)

8. ArcelorMittal, fostul proprietar al combinatului siderugic de la Galați și cel mai mare producător de oțel din lume, din afara Chinei, a anunțat un profit de $19,4 miliarde pe 2021. Este cel mai mare profit înregistrat de companie din 2008 până în prezent. (Bloomberg)

9. Valoarea fuziunilor și achizițiilor din industria criptomonedelor a crescut cu 4.846% în 2021, conform unui raport PwC. Dimensiunea medie a tranzacțiilor a fost de $179,7 milioane. Primii cinci investitori după numărul de tranzacții au fost AU21, Genesis Block Ventures, Genblock Capital, Coinbase Ventures și Moonwhale. (Bloomberg)

10. COO-ul Nissan a explicat că motivul pentru compania nu vă mai investi în motoare cu ardere internă este generat de faptul că noile reguili privind emisiile în UE, cunoscute ca Euro 7, vor face acest tip motoar neviabil. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Sistemul bancar din România a trecut pe exces de lichiditate – Cronică de Business
Profi a împrumutat €15 milioane de la BERD – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău