Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale la 5,5%, cel mai ridicat nivel de după februarie 2012 – Cronica de Business

1. Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale la 5,5%, cel mai ridicat nivel de după februarie 2012, însă sub așteptările analiștilor. Banca centrală vede o inflație în scădere graduală după trimestrul al treilea din acest an, însă aceasta se va menține mai ridicată decât anticipa anterior. Economia ar urma să încetinească, în timp ce războiul și poltica fiscală reprezintă surse majore de incertitudini și risc. (Profit.ro)

2. Prețul petrolului american a scăzut, joi, sub $90 per baril, pentru prima oară de la invazia Ucrainei de către Rusia. Acum două luni cotațiile erau la $120. (NYTimes)

3. Datoria gospodăriilor americane a depășit $16.000 miliarde, pentru prima dată, în al doilea trimestru, a anunțat Rezerva Federală din New York. Chiar dacă costurile împrumuturilor cresc, Fed-ul din NY a spus că soldurile cardurilor de credit au crescut cu $46 de miliarde în ultimul trimestru. În ultimul an, datoriile de pe cardurile de credit au crescut cu $100 de miliarde, sau 13%, cea mai mare creștere procentuală din ultimii peste 20 de ani. Cardurile de credit percep de obicei rate mari ale dobânzii atunci când soldurile nu sunt complet achitate. (CNN)

4. Economia americană a adăugat 528.000 locuri de muncă în iulie, peste așteptări, reușind să recupereze tot ce s-a pierdut în pandemie. Șomajul a scăzut la 3,5%. (WSJ)

5. Valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO) de pe bursele europene din trimestrul al doilea a atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. S-a înregistrat o contracţie de aproximativ 91% în ceea ce priveşte totalul veniturilor brute din IPO de la 23,1 miliarde euro în trimestrul 2 2021 la 2,1 miliarde euro în trimestrul 2 2022, arată un raport PwC România. (News.ro)

6. Banca Angliei a efectuat joi cea mai mare majorare a dobânzii cheie din ultimii 27 de ani, cu o jumătate de punct procentual, la 1,75%, pentru a ţine sub control inflaţia care ar putea să depăşească 13%. (Reuters)

7. Amazon a cumpărat Roomba, producătorul aspiratoarelor iRobot, pentru $1,7 miliarde, suma care include și datoriile companiei. Amazon a plătit $61 pentru o acțiune Roombă, cu 22% peste prețul acțiunilor pe bursă. (WSJ)

8. Toyota Motor Corp a înregistrat o scădere peste așteptări a profitului, de 42%, în ultimul trimestru. Compania a anunțat că a avut costuri mult mai mari și a fost afectată de blocajele din China cauzate de pandemie. (Reuters)

9. La adunarea acționarilor Tesla, investitorii l-au întrebat pe CEO-ul Elon Musk cum intenționează compania să-și cheltuie banii în următorii ani și despre perspectivele sale în ceea ce privește economia globală. Musk a glumit că „elaborarea de prognoze macroeconomice este o rețetă pentru dezastru”, dar a estimat că „am trecut de vârful inflației” și este probabil să vedem o „recesiune relativ ușoară”, care va dura aproximativ 18 luni. (CNBC)

10. Activele fondului de investiții Tiger Global, unul dintre cele mai importante din SUA, au scăzut cu aproape 64% pe trimestrul doi. Fondul, specializat pe tehnologie, a dat vina pe inflația ridicată pentru performanța slabă. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul materiilor prime a înregistrat cea mai mai mare creștere săptămânală din 1974 – Cronica de Business
Vienna Insurance Group, profit de €9,5 milioane în România la șase luni – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău