Banca Transilvania a continuat să-și majoreze dominația în piața bancară din România și a ajuns să dețină aproape o cincime din activele pieței bancare – Cronica de Business

1. Activele sistemului bancar au crescut cu 14,2% în 2021 la 639,8 miliarde de lei. Circa 86% dintre acestea sunt cumulate de primele 10 bănci din sistem. Banca Transilvania a continuat să-și majoreze dominația în piața bancară din România și a ajuns să dețină aproape o cincime din activele interne, în timp ce principalii competitori au rămas în urmă. CEC Bank și-a majorat pentru al treilea an la rând cota și a urcat o poziție în top, depășind UniCredit, în timp ce Eximbank, altă bancă de stat, se pregătește pentru un salt de două poziții în acest an după finalizarea fuziunii cu Banca Românească. (Profit.ro)

2. Mai multe economii importante vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, pe fondul înăspririi politicilor guvernamentale și al creșterii costurilor vieții, împingând economia globală la o încetinire sincronizată a creșterii, potrivit Nomura Holdings. Analiștii Nomura se așteaptă ca zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada să intre în recesiune alături de SUA. (Bloomberg)

3. Industriile germane de top s-ar putea confrunta cu scăderi masive din cauza reducerilor aprovizionării cu gaze naturale rusești, a avertizat unul dintre reprezentanții de top al unui important sindicat înaintea discuțiilor cu cancelarul Olaf Scholz care vor începe luni. „Din cauza blocajelor de gaz, industrii întregi sunt în pericol de a se prăbuși definitiv: aluminiul, sticla, industria chimică”, a declarat Yasmin Fahimi, șeful Federației Germane a Sindicatelor. „Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și pentru locurile de muncă din Germania.” (Bloomberg)

4. Valoarea companiilor listate pe bursele din întreaga lume a scăzut cu 2300 miliarde săptămâna trecută. Companiile listate valoarează acum $98000 miliarde, echivalentul a 102% din PIB-ul global. (Link)

5. Klarna Bank, fintech-ul suedez specializat pe fînătari de tipul „cumperi acum, plătești mai târziu” e în discuții pentru o investiție de $650 milioane, de la actualii acționari, la o evaluare de $6,5 miliarde. În iunie 2021, Klarna a finalizat o rundă de investii la o evaluare de $45,6 miliarde. (WSJ)

Din Cronica diminetii: Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că guvernanţii se gândesc să prelungească măsura compensării preţurilor carburanţilor, dacă ea va funcţiona bine în cele trei luni. Stroe a subliniat că România are carburanţi ieftini, comparativ cu alte ţări europene. (News.ro)

6. Dezvoltatorul imobiliar chinez Shimao Group a ratat plata dobânzilor şi a principalului pentru o emisiune de obligaţiuni internaţionale în valoare de $1 miliard, care a avut scadența duminică. Este încă un semnal că piața imobiliară din China se confruntă cu probleme. (Reuters)

7. Iranul a scăzut prețul petrolului vândut în China, pentru a face față concurenței venită din Rusia, care a oferit prețuri reduse pentru exporturile de petrol rusesc în China. Prețul petrolului iranian cumpărat de China este acum cu aproximativ $10 mai ieftin decât cotațiile petrolului Brent. (Bloomberg)

8. Tesla a anunțat că a livrat clienților 254.695 de vehicule în trimestrul doi, în scădere față de cele 310.048 mașini livrate în primul trimestru din acest an. Scăderea survine din cauza închiderii fabricii din Shanghai, din cauza lockdown-ului impus de autoritățile chineze. În ritm anual, livrările au crescut cu aproximativ 27%. (WSJ)

9. Stocurile de semiconductori din Coreea de Sud au crescut cu cel mare procent din ultimii peste patru ani, ceea ce sugerează o încetinire a cererii la nivel mondial. Stocurile, la nivel național, au crescut cu 53,4% în Mai, în ritm anual, a anunțat biroul de statistică. O creștere anterioară de 54,1%, în martie 2018, a coincis cu o încetinire a creșterii veniturilor în industria semiconductorilor. (Bloomberg)

10. Fondul de hedging pentru criptomonede Three Arrows Capital (3AC) a solicitat protecţie faţă de creditori în Statele Unite, în temeiul legii falimentului, care permite debitorilor străini să îşi protejeze activele americane, potrivit unui dosar înregistrat vineri în instanţă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an – Cronica de Business
Ion Țiriac a urcat 38 de poziții în clasamentul miliardarilor lumii – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău