Băncile au acordat cel mai mare volum de credite noi în iulie din ultimul an – Cronica dimineții

1. Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potenţialul de productivitate a unui adult complet educat şi sănătos, arată un raport al Băncii Mondiale. Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoştinţe şi abilităţi, pe care un copil născut astăzi se poate aştepta să îl obţină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educaţiei şi sănătăţii precare într-o anumită ţară. (News.ro)

2. Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a declarat joi, la ceremonia de recepţie a sistemului de rachete sol-aer Patriot, că România este primul partener din zona Mării Negre care găzduieşte sistemul Patriot, fiind martorii dezvoltării în sectorul militar defensiv. (News.ro)

3. Luna iulie a venit cu o accelerare a creditării în lei. Volumul de împrumuturi nou-acordate a ajuns la aproape 6,8 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimul an și al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Dobânzile au continuat să scadă și au ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2017. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: PlayStation 5 va fi disponibilă din 12 noiembrie pentru anumite țări, respectiv din 19 noiembrie pentru restul lumii, urmând să coste €400 ediția digitală și €500 versiunea cu disc. Sony promite că PS5 va fi compatibilă cu 99% din jocurile de PS4, însă jocurile noi vor fi mai scumpe, ajungând și la €70. (News.ro)

4. Metrorex a transmis precizări referitoare la Magistrala M 5, menţionând că mai sunt finisaje de completat în staţiile Academia Militară, Eroilor şi Parc Drumul Taberei, iar în această perioadă de început este posibil să apară şi anumite nesincronizări. Compania transmite că redistribuirea trenurilor pe noua magistrală nu va afecta intervalele de succedare de pe celelalte magistrale. (News.ro)

5. Primarul general al Capitalei a anunțat că sâmbătă va fi deschis și dat circulației Podul Ciurel-Nod Virtuții. „Sâmbătă deschidem Podul Ciurel, cea mai mare lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani în Capitală.” (Profit.ro)

6. Gabriela Firea a anunţat aseară că va participa la dezbaterea de săptămâna viitoare cu Nicuşor Dan. Firea vrea să-l întrebe ce listă de consilieri generali va vota, fiind ”un candidat independent, susţinut de PNL şi USR PLUS”. ”Eu cred că are o dilemă”, susţine Firea, afirmând că parte din electoratul PNL, dar şi parte din electoratul USR PLUS nu se simte reprezentat de Nicuşor Dan. Firea crede, însă, că Nicuşor Dan nu se va prezenta la dezbatere şi ”probabil va inventa că are COVID”. (News.ro)

7. Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat, întrebat care sunt evoluţiile privind construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, că prea mult timp am stat într-un aşa-zis acord cu o companie chineză, iar acestea trebuie să fie realizate cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Autoritățile israeliene au anunțat că lăcașul sfânt din Ierusalim, cunoscut de evrei ca Templul Sfânt, iar de către musulmani ca Sanctuarul Nobil, se va închide azi, din cauza creșterii numărului de infectări cu coronavirus (Link). Marea Sinagogă din Ierusalim se va închide pentru prima dată în timpul anului nou evreiesc. (Link)

8. România a avut, în august, cel mai mare declin al pieței de autoturisme noi din Europa, de 51,9%, relevă datele Asociaței Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA). La nivelul UE, scăderea a fost de 18,9%, iar în Europa (UE+EFTA+Marea Britanie), de 17,6%. În iulie, piața auto din România a scăzut cu 44,2%. (Profit.ro)

9. India a înregistrat ieri 97.894 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore, un ”record” de la începutul pandemiei, a anunţat Ministerul indian al Sănătăţii. (News.ro)

10. SUA au pus sub acuzare 5 cetățeni chinezi și au arestat doi oameni de afaceri din Malaezia pentru atacuri cibernetice care au vizat peste 100 de companii și instituții. Atacatorii ar fi avut atât motivații financiare, cât și de spionaj. (AP)

Fotografia dimineții vine din New York City:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 3 milioane de elevi încep luni școala – Cronica dimineții
Guvernul a aprobat cele 49 de obiective din Programul național de investiții în infrastructura de sănătate – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău