Președintele Trump vrea ca SUA să producă milioane de doze ale unui vaccin anti-coronavirus până la finalul acestui an – Cronica Externă

Europa

1. România, cel mai mare exportator de animale vii către state terțe, a fost menționată în ultimul raport al Comisiei Europene pentru rele practici, ca urmare a înecării a peste 14.000 de oi în noiembrie 2019, pe un cargo care se îndrepta către portul Jeddah din Arabia Saudită. Raportul a identificat încălcări ale reglementărilor privind bunăstarea animalelor transportate pe mare către țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. (EuObserver)

2. Polonia a solicitat Comisiei Europene mai mulți bani pentru fermieri, în scopul de a asigura securitatea alimentelor, după pandemie. Primul ministru polonez consideră că sectorul agricol european ”a jucat un rol enorm de semnificativ în a asigura securitatea europenilor”.  (EuObserver)

3. Avocatul poporului din Ucraina a făcut apel la autorități pentru a găsi o soluție la problema noilor născuți din mame surogat pentru părinți străini. Aceștia sunt blocați în țară din cauza închiderii granițelor. ”Aproape 100 de copii își așteaptă părinții în diferite centre de medicină reproductivă. Dacă va fi extinsă carantina, atunci nu vor fi sute, ci mii”, a declarat Liudmila Denisova, avocat al poporului. Ucraina are o industrie a mamelor surogat și este una dintre puținele țări care permite acest serviciu pentru străini. (Time)

Bonus: Rusia are una dintre cele mai serioase crize cauzate de pandemia COVID-19, iar președintele Vladimir Putin s-a preocupat mai mult de intențiile de vot, degrevându-se de responsabilitatea managementului crizei prin delegarea deciziilor către autoritățile locale, arată o analiză Time. (Time)

SUA

4. Președintele Donald Trump a dezvăluit vineri o inițiativă care își propune să producă milioane de doze ale unui vaccin anti-coronavirus, disponibil până la finalul acestui an, însă oamenii de știință spun că este nerealist și poate avea efecte secundare în cee ace privește siguranța oamenilor, iar pe termen lung poate submina încrederea în vaccinuri. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Linia aeriană a Emiratelor Arabe va începe să opereze începând cu 21 Mai zboruri din Dubai către Londra, Frankfurt, Paris, Milano, Madrid, Chicago, Toronto, Sidney și Melbourne. De asemenea va oferi conexiuni în Dubai între Marea Britanie și Australia. (Reuters)

6. Iran a condamnat-o pe Fariba Adelkhah, academician de origine franco-iraniană, la cinci ani închisoare pe temeiul unor acuzații de securitate națională, conform declarației avocatului acesteia pentru Reuters. Ea este acuzată de conspirații împotriva securității naționale a Iranului și a mai fost condamnată încă un an în închisoare pentru propagandă împotriva Republicii Islamice. (Reuters)

7. Fondul suveran al Arabiei Saudite Public Investment Fund a cumpărat acțiuni minoritare în câteva companii americane importante, printre care Boeing, Facebook și Citigroup, Disney, Marriott și Bank of America, în contextul slăbiciunii pieței globale din cauza pandemiei coronavirus. (Reuters)

Asia

8. Cazurile de infecții cu noul coronavirus au crescut cu 85.940 în India, conform unor date de sâmbătă, depășind China, deși rata de răspândire a scăzut. Mai mulți lideri și oameni de afaceri au solicitat premierului Narendra Modi să redeschidă economia, dar guvernul ia în considerare extinderea carantinei, care expiră duminică, dar cum mai puține restricții. (Reuters)

Bonus: Hackerii chinezi targhetează rețele militare din Taiwan și Filipine, conform unor rapoarte Trend Micro. (Link)

Africa

9. Un suspect de comiterea genocidului din Rwanda, Felicien Kabuga, a fost arestat sâmbătă în regiunea PArisului, a declarat ministrul de justiție francez. Kabuga locuia sub o identitate falsă într-un apartament din Asnieres-Sur-Seine, lângă Paris, și era urmărit internațional de 25 de ani. În vârstă de 84 de ani, a fost arestat sâmbătă dimineața la ora 5.30. (Reuters)

Global

10. Hidroxiclorochina, substanță activă într-un medicament promovat în mod repetat de către președintele american Donald Trump ca fiind un tratament sigur și eficient se dovedește ca fiind un risc semnificativ de deces, în cazul anumitor pacienți. Probele privind eficiența hydroxiclorochinei în tratamentul COVID-19 au fost insuficiente. De aceea Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a avertizat privind folosirea hydroxiclorochinei în afara spitalelor. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul israelian a aprobat supravegherea telefonică a cetățenilor israelieni, în lupta împotriva răspândirii Covid-19 – Cronica Externă
Marea Britanie avertizează Israelul să nu anexeze coloniile din Cisiordania – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău