Barack Obama: ”Spuneți adevărul. Vorbiți clar. Vorbiți cu compasiune. Vorbiți cu empatie pentru ceea ce oamenii trăiesc.” – Cronica Externă

Europa

1. Miniștrii de finanțe europeni au ajuns la un acord privind Pactul de Salvare destinat luptei împotriva pandemiei COVID-19. Un acord privind un ajutor financiar de peste 500 miliarde de euro a fost agreat de miniștri, fără a se preciza dacă vor fi emise obligațiuni europene comune (eurobonds). Urmează obținerea aprobării asupra acestui acord de către liderii europeni. (Link)

2. Locuitorii unei localități de lângă Cernobîl au fost evacuați de poliție joi, ca urmare a creșterii nivelului radiațiilor de la focurile stârnite week-endul trecut în pădurile din preajmă. Regiunea este în mare parte nepopulată, însă aproximativ 200 de oameni au rămas în zonă încă din 1986. (Euronews)

America de Nord

3. Directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, Dr. Anthony Fauci a declarat vineri că teste cu anticorpi COVID-19 sunt gata pentru a fi folosite într-o săptămână și că există ”un număr destul de mare de teste”. Acesta a mai spus că testele cu anticorpi vor fi folosite în paralel cu testele de identificare a celor infectați. (Newsweek) 

4. Fostul președinte Barack Obama a avertizat liderii că pericolul cel mai grav în pandemie este răspândirea știrilor false și dezinformarea populației. Informațiile corecte și bunele practice în combaterea pandemiei sunt esențiale. ”Spuneți adevărul. Vorbiți clar. Vorbiți cu compasiune. Vorbiți cu empatie pentru ceea ce oamenii trăiesc.” a recomandat Barack Obama, într-o întâlnire organizată printr-o inițiativă a fostului candidat prezidențial Mike Bloomberg. (Link

5. Canada a decis ridicarea moratoriului privind exportul de arme către Arabia Saudită și a renegociat un contract ultra-secret de $10 miliarde pentru vânzarea unor vehicule blindate către saudiți.  (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

6. Autoritățile siriene au negat un raport al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, care arăta că forțele aeriene siriene au aruncat bombe cu clorină și gaz sarin într-un spital și pe o fermă deschisă, rănind grav peste 70 de oameni și ucigând cel puțin 3 oameni și animalele fermei, în mai multe atacuri din 2017. (Link)

Asia

7. In Yemen continuă ciocnirile dintre guvern și forțele rebeleHuti. Aceștia au declarat pentru Al Jazeera că nu vor înceta să lupte cât timp țara este asediată. Declarația vine după ce coaliția Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite a anunțat o încetare unilaterală a luptelor pentru două săptămâni. Este prima dată în ultimii cinci ani de război când conflictul este oprit de către una dintre părți.  (AlJazeera)

Africa

8. Mai mulți migranți africani sunt blocați în Niger, un coridor tradițional de tranzit pentru muncitorii sezonieri către Libia și Algeria, dar și pentru migranții care se îndreptau spre Europa. Mai multe țări africane au închis granițele ca măsură preventivă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. (Link

Global

9. NATO a publicat un document ce conține clarificarea a cinci mituri răspândite de către propaganda Rusiei în legătură cu pandemia COVID-19 și care se referă la Alianța Nord Atlantică. (Link)

10. #StaiînCortulTău este măsura de protecție pentru refugiații din zona deșertului Sahara, în tabăra din sudul Algeriei, unde se alfă refugiații Sahrawi, care trăiesc în mijlocul deșertului de 45 de ani.  (Euronews

Ți-ar mai putea plăcea
Partidul cancelarului Angela Merkel își alege azi noul lider – Cronica Externă
Israel se îndreaptă spre noi alegeri anticipate – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău