Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni – Cronica serii

1. Preşedinta Comisiei Europene a pledat, miercuri, în discursul despre Starea Uniunii pe care l-a susţinut în faţa Parlamentului European, pentru includerea neîntârziată a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. (News.ro)

2. Deficitul contului curent al balanței de plăți s-a redus de la 15,2 miliarde de euro la 11,9 miliarde de euro la 7 luni. Deși în scădere, deficitul extern rămâne printre cele mai ridicate din regiune și trebuie finanțat cu datorie externă, aflată și ea într-o creștere de circa 18% la 116,4 miliarde de euro. Investițiile străinilor în România au scăzut simțitor, cu aproape 30% în ianuarie-iulie față de anul precedent. (Profit.ro)

3. De la 1 august, a intrat în vigoare corecţia a preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). Datele oficiale publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, procent neatins de decenii. (News.ro)

4. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni. Șoferii bucureșteni mai puteau achiziționa miercuri dimineață motorină mai ieftină de 7,5 lei/l doar într-o singură stație Lukoil, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a scumpi miercuri, atât benzina, cât și motorina, cu câte 4 bani/l. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Pentru prima oară, dispozitivele construite în India vor fi disponibile din prima zi de lansare a seriei iPhone 15, în același timp cu cele dezvoltate în China. Sincronizarea arată progresul pe care Apple îl face în creșterea independenței față de China, chiar dacă, încă, majoritatea modelelor de iPhone 15 sunt construite în această țară. (Bloomberg)

5. Primele două drone descoperite pe teritoriul românesc nu au explodat și nu transportau explozibil și nici substanțe chimice sau biologice, arată primele analize făcute de armata română, au declarat surse oficiale. (G4Media)

6. Un elicopter al armatei române a descoperit miercuri noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina, potrivit MApN. (Hotnews)

7. În perioada ianuarie – iulie 2023, datoria externă totală a crescut cu 14,259 miliarde euro, la 116,397 miliarde euro, de la 98,8 miliarde euro la 31 decembrie 2022, arată datele publicate de BNR. (News.ro)

8. Inflația din SUA a crescut în august la 3,7%, în ritm anual, din cauza creșterii costurilor la benzină. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,6% în august față de luna anterioară. (WSJ)

9. Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, la televiziunea de stat că forţele ruse menţin o „apărare activă” în faţa contraofensivei ucrainene şi că Moscova nu are altă opţiune decât să învingă în Ucraina. (Digi24)

10. Raed Arafat a precizat că în zonele din Tulcea, aflate la granița cu Ucraina, unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, avertismentele vor fi transmise prin portavoce. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Sindicaliştii din educaţie au anunţat că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai – Cronica serii
Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi au fost azi în Ucraina – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău