Blocaj în Senat unde inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului – Cronica serii

1. Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține azi din lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 dintre senatori. Inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului, precum nici cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile. USR a acuzat PSD și PNL de combinații parlamentare pentru a bloca ședința. (Hotnews)

2. Municipiul Sibiu a ajuns miercuri la o rată de infectare de 11,18 la mia de locuitori, iar județul a urcat la 7,19 la mie, cea mai mare rată din țară. Prefectul Mircea Crețu a confirmat pentru Ora de Sibiu că joi, în ședința de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, se va propune carantinarea cel puțin a municipiului Sibiu. (G4Media). Municipiul Baia Mare intră, începând de miercuri, de la ora 17.00, în carantină pentru o perioadă de două săptămâni. Circulaţia este interzisă, cu unele excepţii şi pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, a legitimaţiei sau adeverinţei de la angajator şi sunt interzise şi activităţile cu copii, inclusiv cele de tip after-school, activitatea saloanelor de înfrumuseţare, iar centrele comerciale îşi vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă şi duminică. (News.ro)

3. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, de la 2,5% în luna septembrie, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit: fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 17,59% în octombrie faţă de decembrie 2019 şi citricele şi alte fructe meridionale, cu 11,4%, în octombrie faţă de decembrie 2019. Cartofii s-au ieftinit în această perioadă cu 29,45%, iar legumele şi conservele de legume cu 5%. La mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 6,81% în octombrie faţă de decembrie 2019. De cealaltă parte, combustibilii s-au ieftinit cu 8,41%. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia a suspendat testele clinice pentru un vaccin produs de China, citând ”un eveniment cu reacții adverse severe”. Vaccinul a devenit o luptă politică între guvernatorul din Sao Paolo, Joao Doria, care îl susține, și președintele brazilian Jair Bolsonaro, care dorește un vaccin alternativ. (WSJ)

4. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, afirmă că prioritatea partidului este să facă un Guvern împreună cu formaţiunile colege din PPE, adică PMP şi UDMR. El precizează însă că, „dacă nu există suficientă reprezentativitate pentru obţinerea majorităţii, indiscutabil, intră în discuţie şi USR PLUS”. (News.ro)

5. PSD Vâlcea anunţă că primul proiect de act normativ pe care îl vor promova viitorii parlamentari ai partidului aleşi în acest judeţ va fi unul care să interzică plecarea deputaţilor şi senatorilor dintr-un partid în altul. (News.ro)

6. Autoritățile ucrainene au clasat o anchetă penală împotriva președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, care a fost acuzat că a făcut presiuni pentru demiterea procurorului general al țării în 2016. (Hotnews)

7. Papa Ioan Paul al II-lea a respins avertismentele explicite primite despre abuzurile sexuale comise de Theodore E. McCarrick, preferând să creadă negațiile acestuia. McCarrick a fost numit cardinal ajungând să fie unul dintre cei mai puternici oameni ai Bisericii Catolice din SUA. Anul trecut a fost excomunicat de Papa Francisc. (NYTimes)

8. Cel mai mare retailer online din China, Alibaba Group Holding Ltd, a înregistrat vânzări record de aproximativ 372,3 de miliarde de yuani (56,4 miliarde de dolari), în prima jumătate de oră a Zilei Celibatarilor, echivalentul Black Friday. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Samsung a vândut mai multe smartphone-uri decât Appe în SUA, în Q3, pentru prima oară în ultimii trei ani. Conform Strategy Analytics, producătorul coreean a ajuns la o cotă de  33,7%, în vreme ce Apple, care a lansat iPhone 12 mai târziu decât în anii anteriori, a avut 30,2% din piață. (Yonhap News Agency)

9. Membrii Parlamentului danez au refuzat să susțină uciderea a milioane de nurci după suspiciunile apărute legate de riscul transmiterii virusului la om. Guvernul Danez a renunțat astfel la încercarea de a adopta de urgență o nouă lege care să permită sacrificarea nurcilor din toată țara. (Link)

10. Guvernul ungar a depus în Parlament un proiect de amendare a Constituţiei pentru ca aceasta să prevadă că ”mama este o femeie, tatăl este un bărbat” şi care să definească sexul ca fiind numai cel de la naştere. ”Ungaria apără dreptul copiilor de a se identifica în funcţie de sex”, scrie în proiectul textului trimis Parlamentului de către ministrul ungar al Justiţiei Judit Varga. (News.ro)

Fotografia serii – Oamenii se uită la filmul „Jaws” în prima zi în care noul parc de divertisment în aer liber a fost inaugurat la Hong Kong. Vincent Yu/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – patru din cei 12 copii blocati in pestera din Thailanda au fost salvati
Costul cu forţa de muncă a crescut cu 12,46% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău