Ministrul austriac de interne se opune extinderii spaţiului Schegnen – Cronica serii

1. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat pentru cotidianul „Kurier” că este un moment nepotrivit pentru extinderea spaţiului Schegnen, îi ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie. Potrivit cotidianului austriac, opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen este în creşterea, iar Austria se numără printre ţările UE care se împotrivesc. (News.ro)

2. Inflația a umflat și veniturile sistemului bancar, care a încheiat trimestrul al treilea cu un profit în creștere cu 24% față de perioada similară a anului trecut și cu circa 4% față de T2. Pe primele 9 luni profitul a depășit 7,6 miliarde de lei și ar putea urca în premieră la peste 10 miliarde de lei la finele anului. (Profit.ro)

3. Revizuirea pensiilor speciale – „care includ pensiile militare” – este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an, de îndeplinirea ei depinzând delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, afirmă surse din Comisia Europeană. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii implică adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor. Conform surselor citate, în anexa la Decizia Consiliului de punere în aplicare a PNRR-ului României se precizează că „un obiectiv al noii legislaţii” este menţinerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB. (News.ro)

4. Este posibil ca Olanda să solicite în mod oficial separarea Bulgariei de România la votul care va decide care dintre cele aceste țări, alături de Croația, se va alătura Spațiului Schengen, scrie ziarul bulgar „Capital”. Potrivit acestor informații, Haga lucrează pentru separarea României de Bulgaria la vot, iar acest lucru este aproape sigur că se va întâmpla. Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, pentru că de facto ar izola-o. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Facebook va elimina mai multe informații din profilurile utilizatorilor începând cu 1 decembrie. Vor dispărea adresele, orientările religioase, opiniile politice precum și câmpul Interested, care exprimă orientarea sexuală. (Profit.ro)

5. Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul unde au fost avariate conductele Nord Stream, confirmând presupunerile de până acum că este vorba un sabotaj grav, a declarat un procuror suedez. (Reuters)

6. Conservatorul german Wolfgang Schäuble, fost ministru de finanţe al Germaniei în timpul crizei financiare din Grecia, o critică aspru pe Angela Merkel, care nu se numără, în opinia lui, printre „marii cancelari”, şi îşi exprimă regretul pentru „erorile” şi „orbirea” cu privire la Rusia. (Hotnews)

7. Cel mai mare sindicat din Germania a anunțat că a ajuns la acord pentru o creștere salariară de 5,2% care va fi aplicată celor 3,9 milioane de angajați din sectorul auto, metal și electric, evitând astfel riscul declanșării unor greve și compensând parțial salariații pentru creșterea inflației. (FT)

8. Vânzările imobiliare din Statele Unite au scăzut în octombrie pentru a noua lună consecutivă. Vânzările au scăzut cu 5,9% comparativ cu septembrie și cu 28,4% în ritm anual. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: A apărut primul trailer pentru filmul “Empire of Light” (“Imperiul luminii”), o dramă despre puterea conexiunilor umane în vremuri turbulente dintr-un oraș britanic de coastă la începutul anilor ‘80. Producția este regizată și scrisă de Sam Mendes, care a mai regizat, printre altele, “American Beauty”, două filme din seria James Bond și “1917”. Criticii consideră că “Empire of Light” are mari șanse să câștige premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului.

9. Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, învinuit de corupere pasivă și de acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, a fost eliberat vineri din arest la domiciliu. Decizia a fost luată vineri de către magistrații Curții Supreme de Justiție. Fostul șef de stat a fost plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara. Decizia va intra în vigoare duminică, 20 noiembrie. (G4Media)

10. Un colaj de imagini cu conținut explicit pentru adulți a fost afișat pe ecranul care asigura legătura cu participanții online, conectați la dezbatere prin platforma Zoom, la o dezbatere privind proiectul de Lege pentru securitatea și apărarea cibernetică a României. Dezbaterea a fost organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Într-un comunicat de presă, ministerul a descris situația ca fiind „regretabilă”. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” – Cronica serii
Buget: Cheltuielile sunt pentru prima dată în scădere, ca pondere în PIB, în ultimii 5 ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău