Blocaj între PNL și PSD în privința funcție de premier – Cronica serii

1. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că PNL, PSD şi UDMR negociază pe programul de guvernare, însă discuţiile în privinţa funcţiei premierului sunt blocate, deoarece PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, iar social-democraţii nu acceptă acest lucru din partea liberalilor. (G4Media)

2. Sorin Grindeanu a anunţat, dupa întâlnirea echipelor de negociere de la PNL, PSD și UDMR, pe capitolul economic, că PSD vrea creşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor, iar banii să fie luaţi din taxarea luxului (News.ro). Grindeanu a mai anunțat că social-democrații nu sunt de acord cu eliminarea facilităților pentru cercetare, IT și construcții. (Digi24)

3. USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaţilor de la stat şi privat şi va depune amendamente în acest sens la legea care este în Camera Deputaţilor. Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a precizat că au fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaţilor să se vaccineze. (News.ro)

Din Cronica de Business: Rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. 69.7% dintre infectările cu coronavirus și 90.2% dintre decesele COVID înregistrate săptămâna trecută în România au fost la persoane nevaccinate, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. (G4Media)

5. Dosarul Revoluției – în care fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu – sunt acuzați de infracțiuni contra umanității – se întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei, a decis miercuri Înaltă Curte de Casație și Justiție. Decizia este definitivă. (News.ro)

6. Inflația în SUA a ajuns, luna trecută, la 6,2%, ritm anual. Este cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 30 de ani. (WSJ)

7. Comisia germană a Vaccinării recomandă vaccinarea tinerilor în vârstă de până la 30 de ani şi a femeilor însărcinate numai cu vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech, din cauza riscului miocarditei pe care-l reprezintă Moderna. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Funcția Communication Safety pentru aplicația Messages a apărut în iOS 15.2 beta. Aceasta, dacă este activată de părinți, va depista și blura pozele care conțin nuditate trimise și primite de copii. (MacRumors)

8. NASA a amânat cu un an revenirea pe Lună. Din cauza unor litigii privind contractele legate de modulul de aselenizare și a unor întârzieri cauzate de pandemie, agenția americană speră să ducă, din nou, oameni pe lună în 2025. (The Verge)

9. O echipă de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă se pregăteşte să foreze până la un kilometru adâncime în planşeul oceanic de sub banchiza Ross, cea mai mare din Antarctica, pentru a afla dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate contribui la evitarea topirii catastrofale a gheţii de pe continent. (Hotnews)

10. Un bordel din Viena oferă posibilitatea vaccinării contra Covid-19, iar cei care profită de ofertă primesc vouchere pentru o vizită gratuită în stabiliment. În schimbul vaccinului, vizitatorii primesc o sesiune gratuită de 30 de minute într-un „club de saună” cu „doamna pe care o aleg”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Niciun județ din Moldova, Oltenia sau Muntenia nu este pe primele locuri in topul național al vaccinării anti-Covid – Cronica serii
Eșec al PSD în Parlament după ce moțiunea de cenzură nu a mai fost dezbătută și votată deoarece nu a fost cvorum – Cronica serii