Bloomberg: România este prima în lume la libertatea de mișcare permisă persoanelor vaccinate – Cronica dimineții

1. România se află pe locul 20 în lume, într-un nou top realizat de Bloomberg, al celor mai bune țari care se redeschid după pandemie. Topul este calculat pe bază a patru criterii: procentul persoanelor vaccinate, severitatea măsurilor de restricție, numărul locurilor disponibile în avioane, calculat comparativ cu perioada similară din 2019, și libertatea de mișcare permisă persoanelor vaccinate. România este prima în lume, la acest ultim indicator. (Bloomberg)

2. Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în şedinţă comună dezbat şi votează azi prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată „România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu”. Potrivit liderului PSD Marcel Ciolacu, mai sunt necesare 18 voturi pentru ca moţiunea să treacă, în condiţiile în care toţi parlamentarii social-democraţi vor fi prezenţi în plen. PSD mizează pe voturile parlamentarilor AUR, ale neafiliaţilor, dar şi pe voturi din grupul minorităţilor. (News.ro)

3. Rezultatele de la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate azi pe evaluare.edu.ro, până în ora 14:00. Rezultatele la Evaluare Națională vor fi publicate în format anonimizat. Asta înseamnă că pe pagina online dedicată rezultatelor de la Evaluare Națională 2021 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Evaluarea Națională a primit anterior afișării rezultatelor codul specific. (Digi24)

4. România va vinde Danemarcei 1 milion de doze de vaccin anti-Covid de la compania Pfizer, în contextul în care Guvernul estimează că, în ritmul actual, nici măcar jumătate din populația rezidentă nu va fi vaccinată până la finalul anului împotriva Covid-19. (Profit.ro)

Promo: Chef Alex Petricean continua povestea românească de la Noua și la mare. Restaurantul Noua, Bucătărie Estivală, și-a deschis porțile la Casa de Mare din Olimp. Meniul are la baza ingrediente de calitate ale producătorilor și fermierilor locali și, pentru că este chiar pe malul mării, se concentrează pe fructe de mare și pește de Marea Neagră.

5. O a treia doză de vaccin anti-Covid-19 produs de AstraZeneca poate fi eficientă în consolidarea imunităţii, fără a fi nevoie de modificări ale serului, în timp ce administrarea unei doze de vaccin Pfizer după prima doză de vaccin AstraZeneca (în locul celei de-a doua doze de AstraZeneca) oferă un răspuns imunitar mai bun, a anunţat luni Universitatea Oxford în urma efectuării unor studii. (Hotnews)

6. Marea Britanie, ţară unde varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) este predominantă, a înregistrat luni 22.838 de noi cazuri de COVID-19, cel mai mare număr zilnic după data de 30 ianuarie. Peste 60% din populaţia adultă din Marea Britanie este vaccinată cu schema completă. (Digi24)

7. 20 de milioane de australieni, aproape 80% din populația țării, se află sub restricții după ce numărul cazurilor noi este în creștere, influențate de răspândirea variantei Delta, indiana. Trei orașe mari, Sydney, Perth și Darwin au intrat în lockdown. (Reuters)

8. Statisticile prelucrate de Jato pentru luna mai, care includ înmatriculările de autoturisme din Europa, arată ca modelul Sandero, de la Dacia, se întoarce, după mai multe luni de absență, în top 10 al celor mai vândute mașini. Dacia Sandero s-a situat pe locul 9 în luna mai, în Europa, depășind Skoda Octavia și situându-se la o distanță mică de Opel Corsa și Peugeot 208, două modele rivale. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a anunțat, luni seara, că Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza accidentării suferite la gambă la turneul de la Roma, accidentare care o ține departe de terenul de tenis de două luni. (Europa FM)

9. Capitalizarea Facebook, așa cum e data de bursa americană, a atins pentru prima oară $1000 miliarde. Acțiunile au crescut cu peste 4% după de un judecător a acceptat cererea companiei de a respinge cele două acțiuni deschise de FTC și mai mulți procurori generali, care acuzau compania de practici anti-concurențiale. De la începutul anului, acțiunile Facebook au crescut cu 30%. (Bloomberg)

10. Papa Francisc i-a scris o scrisoare preotului iezuit american James Martin – un activist pentru primirea persoanelor homosexuale în sânul Bisericii – mulţumindu-i pentru „zelul său pastoral”, într-un moment în care Vaticanul este puternic atacat pe această temă. În scrisoare, Papa Francisc insistă asupra faptului că Dumnezeu „îi iubeşte pe fiecare dintre copiii săi. Sunteţi preot pentru toţi bărbaţii şi toate femeile, aşa cum Dumnezeu este tată pentru toţi bărbaţii şi toate femeile.” (G4Media)

Fotografia dimineții – Portarul Elveției apără penaltyul executat de Mbappe, trimițând campioana mondială acasă. Meciul s-a desfășurat pe Arena Națională. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Haos în Venezuela
Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău