Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni – Cronica dimineții

1. Mii de oameni au protestat în toată țara pentru a doua zi la rând față de restricțiile impuse în România în contextul pandemiei de COVID-19. Revendicările au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, dar și împotriva ”dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber. În București, manifestanții au mers în marș prin oraș. Protestele au fost lipsite de incidente semnificative până la momentul retragerii spre casă când mai mulți huligani au atacat jandarmii la Piața Unirii cu pietre și au spart vitrinele magazinelor din zonă. În țară s-au semnalat mai multe incidente, în special la Craiova, Galați, Brăila sau Sibiu. Protestele au fost organizate de către AUR. (Hotnews)

2. Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni, în accelerare semnificativă față de ianuarie, când deficitul a fost de 3,69 miliarde lei (0,33% din PIB). În primele două luni ale anului trecut, deficitul a fost de 8,3 miliarde lei (0,79% din PIB). Ministerul Finanțelor afirmă că sume în valoare de 4,18 miliarde lei (0,37% din PIB) au fost lăsate, în ianuarie-februarie, în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Veniturile au crescut cu 4,1% comparativ cu primele două luni ale anului trecut, perioadă care nu a fost afectată de pandemie, dar cheltuielile au urcat cu 11%, motivele principale fiind majorarea costurilor cu salariile cu 6,6%, precum și a celor cu asistența socială cu 16,8%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală şi de Est cu afaceri în România, a înregistrat în 2020 un venit net operaţional de €157,3 milioane, în creştere cu 6,5% faţă de 2019, potrivit raportul financiar al companiei, care mai arată că profitul operaţional net s-a majorat la €69,4 milioane în 2020, cu 18,6% mai mult faţă de 2019 (€58,5 milioane). (News.ro)

3. Bucureștiul a atins luni rata de 7,06 cazuri noi de infectare cu coronavirus, coeficient calculat pentru 14 zile, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este cel mai mare coeficient pentru București de la debutul pandemiei. (G4Media)

4. Exploatarea intensivă a pădurilor produce anual o pierdere de 6 miliarde de euro pentru România, iar efectul se reflectă inclusiv la nivel european, având în vedere că pădurile românești absorb 6% din dioxidul de carbon emis în Uniunea Europeană, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta citează date din raportul de țară realizat de Comisia Europeană în anul 2020. Raportul mai precizează că exploatarea forestieră ilegală se ridică în România la 20 de milioane de metri cubi pe an. Spre comparație, cantitatea exploatată legal se ridică la 18 milioane de metri cubi. Tăierile ilegale duc la reducerea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon, pierderea semnificativă a biodiversității și creșterea riscurilor de dezastre, mai arată raportul de țară. Anual, pădurile României absorb 25,4 milioane de tone de dioxid de carbon, conform documentului. (Libertatea)

5. Producţia de cereale din România a ajuns în 2020 la 18,968 milione de tone, în scădere cu 37,6% faţă de 2019, arată cele mai noi date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Producţiile de grâu şi de porumb s-au diminuat şi ele cu 37,7%. (News.ro)

6. Pentru a doua oară în acest an nici un deces cauzat de Covid-19 nu a fost înregistrat în Londra. În ianuarie, în perioada de vârf a pandemiei, capitala Angliei înregistra aproximativ 200 de decese pe zi la pacienții infectați cu noul coronavirus. (BBC)

Una din Cronica Externa: O singură doză de vaccin anti Covid-19 dezvoltată de Pfizer/BioNTech sau Moderna asigură o eficiență de 80% în prevenirea infecției, conform unui nou studiu al Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Două doze din același vaccin cresc eficiență la 90%, la două săptămâni de la rapel. (CNBC)

7. Președintele SUA Joe Biden a anunțat că 90% dintre adulții americani vor fi eligibili pentru vaccinare până pe 19 aprilie. Biden a anunțat că în 3 săptămâni aceștia vor avea disponibil un centru de vaccinare la o distanță de maxim 8 km. 75% dintre americanii care au minim 65 de ani au fost deja vaccinați, a mai anunțat președintele american. (TheGuardian)

8. Thailanda așteaptă ca circa 2 milioane de turiști străini, majoritatea chinezi și europeni, să vină în Phuket anul ăsta, după ce populara stațiune insulă se va redeschide turiștilor vaccinați din 1 iulie. Va fi pentru prima dată, în ultimul an, când va primi vizitatori fără carantina de 2 săptămâni. (Profit.ro)

9. Apartenența americanilor la o biserică, sinagogă sau moschee a scăzut pentru prima oară sub 50%. Este pentru prima oară în ultimii 80 de ani, de când Gallup măsoară acest indicator, când procentul scade sub 50%. În 1999, 70% dintre americani și-au declarat apartenența la o biserică, sinagogă sau moschee. (Link)

Una din Cronica Sportivă: România joacă astăzi, de la ora 19.00, meciul decisiv la Campionatul European de Fotbal Tineret, împotriva reprezentativei Germaniei. Înaintea acestui meci, Germania și România sunt pe primele două locuri ale grupei, cu 4 puncte, urmate de Olanda, cu 2 puncte și de Ungaria, cu 0 puncte. Primele două din grupe se califică în sferturile competiției. (Gsp.ro)

10. Un bărbat, de 47 ani, din Galaţi, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, pentru uciderea fără drept, cu intenţie, a unui câine. Sentința nu este definitivă. (Link)

Fotografia dimineții vine de la protestele desfășurate aseară în București. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cioloş: USR va forma un „guvern din umbră” – Cronica dimineții
Ministerul Mediului: România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău