BNR: Pentru prima oară în ultimii 15 ani, depozitele populației în lei au scăzut, în ritm anual – Cronica serii

1. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniţi în şedinţa BPN discuţiile din interiorul coaliţiei privind modificarea Codului Fiscal.  Potrivit unor surse, mai multe măsuri au fost agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc şi creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%, au declarat surse liberale. Ciucă a mai spus că nu se va introduce impozitul progresiv, liberalii susţinând în continuare cota unică, şi nici nu vor fi introduse taxe noi. (News.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, că rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani. Judeţul din top este Clujul, cu 85,1% promovabilitate, iar pe ultimul loc este Ilfovul, cu 47%. În rural s-a înregistrat o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă. 162 de candidaţi au obţinut media 10. (News.ro)

3. Depozitele populației ținute în monedă națională la bănci au scăzut pentru prima oară în termeni anuali de când există date disponibile la Banca Națională a României, în pofida inflației din ultimul an. Depozitele în lei (banii din conturi curente plus depozitele la termen) constituite de populație la bănci au scăzut cu 0,2% în mai față de anul precedent la 156,6 miliarde de lei. Românii au pariat mai puțin pe leu și mai mult pe valută. Creditarea privată a continuat să accelereze în luna mai, în pofida creșterii dobânzilor. Pe de altă parte, creșterea masei monetare a încetinit. (Profit.ro)

4. În cadrul PNRR, până la finalul trimestrului 2 al acestui an (adică data de 30 iunie) sunt prevăzute 27 ținte și jaloane. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că până la finalul săptămânii trecute „au fost finalizate 5 ținte și jaloane, celelalte 22 fiind în diferite stadii de îndeplinire (în consultare publică, în avizare, în curs de semnare a contractelor de lucrări sau servicii).” (G4Media)

5. NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari, a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are în prezent aproximativ 40.000 de soldaţi. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Urmează una dintre cele mai aglomerate perioade din istoria Apple, cu un mare număr de produse ce vor fi lansate din toamna acestui an, până la jumătatea anului viitor – seria iPhone 14, trei noi Apple Watch, Mac-uri cu M2 și M3, mai multe modele de iPad, noi versiuni de AirPods Pro, HomePod și Apple TV, plus prima cască de realitate mixtă a companiei. (Bloomberg)

6. Cinci țări din UE, Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și România, vor să întârzie cu cinci ani planul UE de a interzice efectiv vânzarea de noi mașini pe benzină și motorină începând din 2035. Și Germania a anunțat public că nu susține propunerea radicală a Comisiei Europene în actualul context. (Profit.ro)

7. Noul partid REPER, înfiinţat de Dacian Cioloş, a fost lansat, luni, de copreşedinţii Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, în prezent eurodeputaţi, împreună cu zece parlamentari foști USR care s-au alăturat acestui proiect. (Digi24)

8. „Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educațională maghiară completă, de la creșă până la universitate”, a anunțat Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei premierului ungar. Oficialul maghiar a făcut declarația după inaugurarea unui centru romano-catolic, cu program prelungit pentru preșcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului, județul Mureș. (Profit.ro)

9. Fostul secretar general al PDL Vasile Blaga a fost achitat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul în care în noiembrie 2016 a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă privind finanţarea ilegală a campaniei electorale a PDL. În acest dosar, fostul parlamentar și ministru a fost acuzat de DNA Ploiești că ar fi primit 700.000 de euro de la o firmă pentru ca aceasta să obţină contracte cu două companii naţionale (Hotnews). Paul Philippe al României a fost prins luni în Franța, a confirmat ministrul de Interne, Lucian Bode. El fusese condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, dar a fugit din țară. (Digi24)

10. Kremlinul a respins afirmaţiile cu privire la incapacitatea de plată a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară că ”nu există motive” să fie anunțată incapacitatea de plată, deoarece plata necesară în valută a fost făcută încă din luna mai. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Facebook le-a propus mai multor bănci mari din SUA să facă schimb de informații financiare detaliate despre clienții lor
Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău