Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială în Rusia – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri mobilizarea parţială în Rusia. Putin a avertizat că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână, adăugând că aceia care încearcă să utilizeze şantajul nuclear împotriva Rusiei vor descoperi că lucrurile se pot întoarce împotriva lor. „Nu blufez”, a spus el. „Când integritatea teritorială a ţării noastre va fi ameninţată, noi, cu siguranţă, vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a proteja Rusia şi poporul nostru. ” (News.ro)

2. Mobilizarea parțială a armatei ruse, anunțată în această dimineață de Vladimir Putin, se va aplica doar în cazul cetățenilor ruși care au „experiență militară”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Sky News. În total, este vorba despre 300.000 de rezerviști, a precizat Șoigu. Ministrul rus al Apărării a adăugat că acești rezerviști „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” în Ucraina. Șoigu a adăugat că, în acest moment, Rusia se luptă „nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident”. (Digi24)

3. Premierul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, o primă reacţie după anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind mobilizarea rezerviştilor. ”Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri”, a spus şeful Executivului, precizând că îşi exprimă speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze. (News.ro)

4. Statele Unite ”iau în serios” ameninţarea lui Vladimir Putin de a recurge la arma nucleară în Războiul rus din Ucraina, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe. Acesta a ameninţat cu ”consecinţe grave” în cazul în care preşedintele rus trece la fapte. (News.ro)

Din Cronica de Business: Cheltuielile Chinei pentru resursele energetice din Rusia au ajuns, luna trecută, la un nivel record de $8,3 miliarde. China importă petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia. În total, de la începutul invaziei din Ucraina, China a importat resurse energetice din Rusia în valoare de $44 miliarde. (Bloomberg)

5. America va riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea dacă Putin își va duce la îndeplinire amenințarea de a folosi arme nucleare în Ucraina, avertizează Ben Hodges, general în retragere şi fost şef al armatei americane din Europa. (G4Media)

6. În Rusia au început protestele după anunțul mobilizării militare parţiale, care a fost anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin. Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii. Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, a criticat din nouo fensiva Rusiei în Ucraina, numind-o un „război criminal eşuat”. (Digi24)

7. Proiectul de buget pentru anul 2023 va fi adoptat de Guvern cel mai târziu la 27 octombrie, urmând să fie identificate resurse pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, a anunțat premierul Ciucă. (Profit.ro)

8. UE risipește mai multe alimente decât importă și ar putea reduce inflația prețurilor la alimente prin simpla reducere a acestei risipe, relevă un raport. Conform estimărilor, aproximativ 153 de milioane de tone de alimente se risipesc în fiecare an, o cantitate dublă față de estimările anterioare și cu 15 milioane de tone mai mult decât alimentele importate. Cantitatea de grâu irosită în UE este egală cu aproximativ jumătate din exporturile de grâu ale Ucrainei și cu un sfert din celelalte exporturi de cereale ale UE, arată raportul. (TheGuardian)

Din Cronica de Tehnologie: Forțată de sancțiuni, Rusia încearcă să renunțe la Windows în favoarea Linuxului. Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii locali să-și convertească aplicațiile, însă, asta presupune reconstruirea de la zero a unora dintre acestea. În plus, Rusia nu are mulți experți în Linux. (Janis Kluge)

9. Datele a peste 50.000 de clienți Revolut, dintre care peste 20.000 din zona economică europeană, au fost accesate în urma unui atac cibernetic. Nu au fost în pericol fondurile utilizatorilor, conform companiei, dar au fost accesate date parțiale de plată, nume, adrese fizice, numere de telefon și adrese de e-mail. (Profit.ro)

10. Companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării mai pot cumpăra bilete. Site-ul căilor ferate rusești s-a blochat în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor. Cei care au mai mulți bani, zboară din Rusia spre țări precum Turcia, Egipt și Thailanda pentru a sta acolo în perioada mobilizării. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Pandemia de coronavirus a provocat tulburări mintale pentru 58% dintre europeni – Cronica serii
Marcel Boloş: Creşterea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR cu termen pentru anul 2035 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău