Boyko Borrisov, premierul Bulgariei, este investigat pentru spălare de bani și crimă organizată – Cronica Externă

1. Liderii europeni au eșuat să găsească un acord privind bugetul european pentru următorii ani, dezacordul profund fiind între estici și vestici. De asemenea, un impas major îl constituie alocările la bugetul UE, care să acopere contribuția lipsă a Marii Britanii după Brexit. (Link)

2. Boyko Borrisov, premierul Bulgariei, este investigat pentru spălare de bani și crimă organizată, conform unei investigații publicată în ziarul spaniol El Periodico. (Link)

3. Germanii de origine kurdă și turcă sunt revoltați de incapacitatea guvernului german de a controla extinderea terorismului de extremă dreapta (Link). Conform unui raport Europol, Germania este pe locul doi (cu opt alerte de terorism), după Franța (32), la numărul de amenințări teroriste de extremă dreapta. Raportul Europol poate fi citit aici . O analiză privind riscul ascensiunii extremei drepte în Germania, aici.

4. Suprematiștii naționaliști albi colaborează între ei global și folosesc termenul lansat de scriitorul francez Renaud Camus ”marea înlocuire”. Ideologia lor dorește să impună supremația rasei able, într-o mișcare care să devină globală, arată un expert al Global Project against Hate and Extremism. (TimesofIsrael)

Bonus: Organizația Mondială a Sănătății a catalogat răspândirea știrilor false privind virusul COVID-19 ca fiind o ”infodemie” și a propus un plan pentru demistificarea informațiilor false despre virus care circulă pe media socială și diverse website-uri. (NPR)

5. Rusia se amestecă din nou în alegerile americane. Surse ale serviciilor de informații spun că Rusia ar sprijini atât pe candidatul democrat Bernie Sanders, cât și pe Donald Trump. În fapt, scopul Rusiei a fost întotdeauna subminarea procesului democratic, arată o analiză a New York Times. (NYTimes)

6. Arabia Saudită a interceptat mai multe rachete balistice declanșate de către forțele militante din Yemen sprijinite de Iran, vineri, înaintea întâlnirii la nivel înalt din Riad dintre miniștri de finanțe și bancheri ai G-20.  (Reuters)

7. Iran și facțiunea teroristă afiliată Iranului, Hezbollah, își consolidează pozițiile și în sudul Siriei, după ofensiva regimului sirian în nordul Siriei. Israel se arată îngrijorat de aceste reconfigurări pe teritoriul sirian ale Iranului. (JPost)

8. Războiul din Yemen va intra în al șaselea an în luna martie. Conflictul între guvernul condus de Abdrabbuh Mansur Hadi și militanți hutiți sprijiniți de Iran au provocat sute de mii de victime, mai ales în rândul copiilor, care mor de malnutriție, întrucât guvernul yemenit refuză ajutoarele externe pentru populațiile relocate. Conform UNICEF 30.000 de copii, cu vârste sub 5 ani, mor în fiecare an din cauza bolilor asociate malnutriției. La finalul anului 2018, 400.000 de copii cu vârste sub 5 ani sufereau de malnutriție severă acută.  (Link)

Bonus : o analiză privind războiul Iranului prin militanți proxy în Yemen puteti citi aici.

9. Apariția a două noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19 în Iran este considerată extrem de îngrijorătoare de către OMS. (CNBC)

Bonus : Aceste două întrebări și răspunsul la ele vor determina dacă déjà discutăm despre o pandemie în cazul COVID-19. (Vox)

10. Doi oameni au murit în Italia, în urma infecției cu virusul COVID-19. Guvernul italian a anunțat că a interzis toate evenimentele publice, a închis școlile, birourile și locurile unde se desfășoară evenimente sportive, în toată zona din sudul Milanului, unde s-au raportat cele două cazuri. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Femeile poloneze intră în grevă pentru a protesta împotriva interzicerii avorturilor – Cronica Externă
Prințul moștenitor al coroanei Emiratelor Arabe a fost invitat să viziteze Ierusalimul – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău